petak, 06 maj 2022 08:10

Lutalice izgrizle 56 budžetskih miliona u Somboru

SOMBOR: Na ulicama Sombora sve je veći broj napuštenih pasa, koji pogotovo tokom hladnijih meseci lutaju u čoporima i traže hranu i zaklon, pa se često mogu sresti i u samom centru grada.

Mnoge građane uznemirava njihova pojava i plaše se za svoju sigurnost, dok sa druge strane postoji mnogo ljudi koji im daju hranu i vodu u nadi da će im pomoći da prežive.

Svake godine iz gradskog buyeta izdvaja se više nego značajna suma za naknade štete usled ujeda pasa lutalica, a samo prošle godine za ovu namenu izdvojeno je 55,897.864 dinara, što je, poređenja radi, novac kojim je mogao biti izgrađen jedan kružni tok ili dve biciklističke staze.

 Problem napuštenih pasa veoma je kompleksan i teško rešiv, a rešenje se nalazi u svesti ljudi, jer je napuštanje kućnih ljubimaca od strane njihovih vlasnika najveći uzročnik pojave čopora pasa na ulicama grada i svih somborskih sela. U 2021. godini podneto je 39 zahteva od strane fizičkih lica radi naknade štete usled ujeda napuštenih pasa na teritoriji grada Sombora u postupku koji se sprovodi pred komisijom GU grada Sombora kroz vansudska poravnanja. U istoj godini podneto je 265 tužbi protiv grada po istom osnovu pred Osnovnim sudom u Somboru, pa je lokalna samouprava tokom 2021. godine donela Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka za četiri godine.  Zahvaljujući ovom programu akcija čipovanja pasa nastavlja se i tokom 2022. godine, s tim da su sredstva za sprovođenje ove akcije u gradskom buyetu povećana na četiri miliona dinara.

- Grad svake godine može da izdvaja sredstva za čipovanje, kastraciju i proširivanje kapaciteta za napuštene životinje, ali to nikada neće biti dovoljno da se reši problem, dokle god se ne promeni svest vlasnika o kontroli razmnožavanja i pravilne brige o kućnim ljubimcima – kaže Đorđe Zorić, član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija.

Tužna je praksa da pojedini vlasnici pasa izbacuju iz vozila svoje ljubimce u blizini sela i salaša, pa je ovaj problem u selima i te kako vidljiv. Kapaciteti somborskog prihvatilišta za pse i mačke u JKP „Čistoća“ nisu ni približno dovoljni da se zbrinu sve napuštene životinje sa teritorije grada, a kako stvari stoje proširivanja kapaciteta prihvatilišta neće ni biti. 

Ukupno je u prihvatilištu 79 boksova, a od toga 71 boks sa po dva ležajna mesta za smeštaj pasa i osam boksova koji su namenjeni samo za novopridošle pse koji tu borave desetak dana na veterinarskoj obradi. U idealnim uslovima kapacitet prihvatilišta bi bio 142 psa, kažu nadležni iz Zoohigijenske službe JKP „Čistoća“.

Kako bi se smanjio broj životinja lutalica, JKP „Čistoća“ spovodi akciju pod nazivom „Uhvati-steriliši/kastriraj-pusti“, kao i akciju udomljavanja pasa, pa svi građani koji žele da udome psa mogu da se jave Odeljenju zoohigijene JKP „Čistoća“, a to je prava adresa i za one koji primete čopore pasa. 

 izvor:dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.