petak, 06 maj 2022 08:06

Manifestacija „Svetođurđevski dani“ u Somboru od 6. do 11. maja

Tradicionalna manifestacija „Svetođurđevski dani“ biće održana od 6. do 11. maja. Nakon dobijanja blagoslova od Njegovog Preosveštenstva gospodina dr Irineja, Episkopa bačkog, ovogodišnji program počeće 6. maja, služenjem Svete Liturgije u hramu Svetog velikomučenika Georgija, povodom slave hrama, od 9 časova.

Potom će 7. maja u subotu u 19 časova biti održano predavanje pod nazivom „Značaj vaskrsenja u našem životu“, u Velikoj Sali Gradske kuće. Predavanje će voditi dr Rastko Jović, sa katedre za kanonsko pravo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

U nedelju, 8. maja, takođe u Velikoj Sali Gradske kuće, publicistkinja i autorka knjige o Mihajlu Idvorskom Pupinu govoriće na temu „Pupinova reformacija duha“ od 19 časova.

Ponedeljak, 9. maj, rezervisan je za predavanje „250 godina od rođenja Somborca Jovana Savića“, koji je bio Karađorđev blizak saradnik i prvi srpski diplomata, a o njemu će govoriti Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista, koji je autor mnoštva monografija o istoriji Sombora. Ovo predavanje zakazano je za 19 časova, u Velikoj Sali Gradske kuće.

Sledeće večeri na istom mestu, u isto vreme, biće upriličena promocija Zbornika „Eparhija bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve“, a u Zborniku su skupljeni radovi sa naučnog skupa iz 2019. iz Bačke Palanke. O Zborniku će govoriti dr Svetozar Boškov, dr Predrag M. Vajagić, protonamesnik Stevica Ilić i prof. dr Saša Marković.

Manifestacija će biti svečano zatvorena 11. maja izložbom dečijih likovnih radova povodom osamstote godišnjice od nastanka freske „Beli anđeo“. Izložba će biti otvorena u 19 časova u Dečijem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Realizaciju manifestacije podržali su Ministarstvo pravde Republike Srbije i Grad Sombor.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.