četvrtak, 05 maj 2022 05:46

Dug put do poslovne zone

SOMBOR: Kao nekadašnji jak industrijski centar, privreda Sombora je u decenijama nakon raspada velike Jugoslavije doživela potpuni kolaps, koliko zbog svojevremeno nametnutih sankcija toliko i usled divlje privatizacije koja je dovela do nestanka ili u boljem slučaju minimiziranja regionalnih industrijskih giganata poput „Bane Sekulića“, „Zastave specijalni automobila“, „Panonke“...

Ista sudbina zadesila je i sektor trgovine, pa je u ropotarnicu istorije otišla „Prehrana“, ali i „Agrosavez“ čije su objekti na Staparskom putu pre pet godina prešli u vlasništvo Grada namernog da od tog kompleksa načini poslovnu zonu.

Ovih dana lokalna samouprava je konačno izabrala ponuđača za izvođenje građevinskih radova u halama „Agrosaveza“, koji se prostire na 17.000 kvadratnih metara. Naime, kako je zvanično objavljeno, poslove „investicionog održavanja”, kao ujedno i jedini ponuđač, dobilo je društvo sa ograničenom odgovornošću „ZIP projekt“ iz Sombora sa sedištem u Čitaoničkoj ulici. Prihvaćena ponuda sa uračunatim PDV-om iznosi 4,88 miliona dinara, a tehničkim opisom, u sklopu radova ove javne nabavke, predviđeno je održavanje kancelarija objekta 1 i elektroinstalaterski radovi objekta hale 3 u sklopu kompleksa bivšeg „Agrosaveza“. Radovi će obuhvatati zamenu krovnog pokrivača, oluka, zamenu stolarije, molersko-farbarske radove i radove na elektroinstalaciji objekta namenjenog za kancelarije, kao i elektroinstalaterske radove objekta hale 3, navedeno je u zvaničnim dokumentima javne nabavke s tim da je rok za izvođenje radova ograničen na 60 dana.

Prihvaćena ponuda sa uračunatim PDV-om iznosi 4,88 miliona dinara, a tehničkim opisom, u sklopu radova ove javne nabavke, predviđeno je održavanje kancelarija objekta 1 i elektroinstalaterski radovi objekta hale 3

Grad Sombor je i prošle godine uložio oko pet miliona dinara u prvi ciklus investicionog održavanja „Agrosaveza“, a predmet te javne nabavke bili su radovi na objektima hale 3 i toaleta u sklopu bivšeg kompleksa.Nakon pozitivne odluke tadašnje odborničke skupštinske većine, objekat je 2017. godine kupilo preduzeće „M komerc“ doo iz Bačke Topole, za 450.000 evra, sa planom da se nakon dodatnog ulaganja čak 600 miliona dinara od ovog prostora i objekata napravi ekskluzivna poslovna zona sa biznis inkubatorom, hladnjačom i kvantaškom pijacom. Bačkotopolski „M komerc“ je u posed nekadašnje trgovinske perjanice somborske privrede došao akvizicijom od „Duga Aleksandro“, biznismena Mirka Rakonjca, koji je ovo preduzeće iz privatizacionog procesa kupio deset godina pre nego što se lokalna samouprava odlučila na pokušaj oživljavanja atraktivnog prostora „Agrosaveza“. 

izvor:dnevnik.rs

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti