subota, 23 april 2022 06:59

Nova oprema za dobrovoljne vatrogasce po selima

SOMBOR - Dramatično se povećao broj poljskih požara u somborskom ataru, na koje, kao prvi, odgovaraju seoski dobrovoljni vatrogasci, kojima tek potom u pomoć pristižu i profesionalci MUP, pa je tim sve važnija i njihova uloga u pojačanju bezbednosti seoskih sredina od vatrene stihije.
Među 51 vatrogasnim društvom sa teritorije AP Vojvodine koja su iz pokrajinskog buyeta dobila ukupno 20 miliona dinara bespovratnih sredstava za opremanje službi za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu, našla su se i tri sa područja Sombora.

Predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava ugovore o dodeli subvencija uručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, koji je istakao da je Pokrajinska vlada i ove godine, preko resornog sekretarijata, subvencionisala nabavku neophodne opreme za vatrogasna društva, s ciljem da se unaprede njihove aktivnosti i pomogne rad na terenu. Božić je pri tome dodao da će se i sledeće godine nastaviti podrška vatrogasnim društvima, te da će buyet za ovu namenu biti znatno veći, kako bi se obuhvatilo što više vatrogasnih udruženja.

Među ovogodišnjim korisnicima subvencija je i dobrovoljno vatrogasno društvo iz Riđice, koje je dobilo 451.00 dinara za nabavku zaštitnih uniformi za vatrogasce. Kako je istakao Nemanja Marinković iz DVD „Riđica“ od početka godine je u njihovom selu zabeležen povećan broj intervencija na terenu, uglavnom zbog zapaljenog niskog rastinja i trave. Stoga je svaka pomoć u vidu nabavke opreme dobrodošla, naročito za rad na terenu. Po istom konkursu sredstva su dodeljena i DVD Stanišić te DVD Bezdan, koja su dobila istovetne iznose od po 451.000 dinara, što će im omogućiti nesmetan dalji rad.

Ovdašnji dobrovoljni vatrogasci na selima nisu ostali ni bez podrške lokalne samouprave, pa je još krajem marta ove godine raspisan i gradski javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa, odnosno sufinansiranje projekata dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih saveza na teritoriji Sombora za ovu godinu. Konkursom će se, kao što je to svojevremeno najavljeno, podržati dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasni savezi koji imaju sedište i deluju na teritoriji Grada Sombora, za šta je u gradskom buyetu izdvojen ukupan iznos od tri miliona dinara.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.