četvrtak, 21 april 2022 07:58

Održana radionica u okviru prekograničnog projekta „Baja-Sombor Turizam za sve“

Danas je u Svečanoj sali restorana „Slon“ u Somboru održana radionica povodom realizacije projekta „Baja-Sombor Turizam za sve“ („Baja-Sombor Tourism4all“). Ovaj projekat deo je programa INTERREG IPA prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. Odobren je u okviru prioritetne ose 3 „Stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa“, a prilagođen je osobama sa invaliditetom.


Radionici je prisustvovala i Antonija Nađ Kosanović, gradska većnica za oblast sporta, dece, omladine i zdravstva. Tom prilikom istakla je sledeće:

– Projekat „Baja-Sombor Tourism4all“, turizam za sve, ima za cilj unapređenje turističke ponude, i očuvanje kulturnog nasleđa. Glavne aktivnosti na projektu su nabavka opreme, organizacija turističkih događaja i organizacija turističkih događaja koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom i isto tako izrada mobilne aplikacije, koja će upotpuniti i unaprediti turističku ponudu ova dva prekogranična regiona. Kroz projekat, do sada je nabavljen motorni čamac, prikolica za motorni čamac, prikolica za kajake, katamaran, kojima će se organizovati turističke ture na kanalu i u toku je nabavka mini-busa, koji će biti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Nađ Kosanović navodi da je očekivana korist od projekta višestruka. Najpre, biće značajno unapređena turistička ponuda Grada Sombora, a poseban je značaj ovog projekta zbog učvršćivanja saradnje Sombora i Baje, koji epitet „pobratimskih“ gradova nose već preko 50 godina.

Ispred Grada Baje, radionici je prisustvovala projekt-menadžerka navedenog projekta, Vivien Kapitanj, koja je izrazila zadovoljstvo početkom realizacije istog. Najavila je da će, u sklopu projekta, u Baji biti revitalizovan jedan objekat višestruke namene, koji će biti dostupan osobama sa invaliditetom, za razne akcije koje će se kroz ovaj program sprovoditi. Takođe, Baja će dobiti novi mini-bus i bicikla prilagođena istoj osetljivoj kategoriji.

– U okviru ovog projekta, biće sprovedene i aktivnosti i događaji na kojima će zajednički učestvovati osobe sa invaliditetom i one bez invaliditeta.

Kako ističe projekt-menadžerka, u Baji su najpre planirane biciklističke ture, kao i eko-program za učesnike.

Ukupna vrednost navedenog projekta je 705.840 evra i finansira se većim delom iz sredstava Evropske unije, a Grad Sombor ovaj projekat sufinansira u iznosu od 15% navedene sume, odnosno 35.293 evra.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.