sreda, 20 april 2022 07:04

Veliki hrišćanski praznici u Somboru

SOMBOR: Tradicionalno posvećeni toleranciji i dubokom uvažavanju svih, pa tako i konfesionalnih različitosti, Somborcima je činjenica da ovogodišnji najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, po oba kalendara deli svega jedna sedmica, dodatno uveličala proslavu pobede života nad smrću, pošto vekovima unazad pravoslavni, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih denominacija ugošćavaju jedni druge za prazničnom trpezom.

Tako su somborski rimokatolici i protestanti u nedelju proslavili Uskrs, čemu je prethodila, nakon liturgije u hramu Svetog Georgija, litija varoškim ulicama pravoslavno verujućih u subotu, na praznik Lazareve subote iliti Vrbice. Nakon što je u protekle dve godine, zbog pandemije koronavirusa, izostala litija posvećena pre svega najmlađim hrišćanima koji su uz roditelje učestvovali u njoj „opremljeni“ zvoncima i osvećenim vrbovim grančicama, utisak je da je ovogodišnji prohod gradskim ulicama bio najmasovniji od vaspostavljanja ovog lepog običaja.

Kako je juče počela počela sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna, u kojoj svi dani nose naziv Veliki, a crkvenim tipikom od najstarijih vremena za ovu nedelju propisan je najstrožiji post, na vodi, pa se jedu samo hleb, so i voće dok su Veliki petak i Velika subota potpuno bez hrane, nedelju, na praznik Cveti, pravoslavno verujući Somborci su iskoristili za održavanje tradicionalne radionice farbanja vaskršnjih jaja.

 

Masovna litija za Vrbicu, posle dve godine pauze zbog pandemije

Reč je  o manifestaciji „Vaskršnji sabor“, koju organizuje Zavičajno udruženje Srba „Korjeni“ koja je održana u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“. Prema rečima organizatora, radionica je okupila oko 120 dece iz Sombora, a različitim tehnikama ofarbano je 300 jaja. Radionicom je rukovodila Tina Trkulja, akademski slikar i profesor likovne kulture, a učestvovala su deca iz više osnovnih i srednjih škola, kao i članovi hora „Mali pojci Svetog Georgija“ sa roditeljima i rukovodiocem ovog hora, Vladom Đurkovićem. Radovi koji su nastali biće izloženi tokom programa „Vaskršnjeg sabora“, na sam dan Vaskrsa, 24. aprila ispred crkve Svetog Georgija u Somboru, nakon praznične liturgije.

Uz radove nastale na radionici, žiri će ocenjivati i one pristigle putem interneta, a na praznik Vaskrsa najkreativniji autori će biti nagrađeni. Kao i svake godine u više starosnih kategorija biće nagrađeni radovi u kreativnom oslikavanju, tradicionalnim tehnikama i posebno dekoracije i aranžmani.      

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.