utorak, 19 april 2022 07:29

OSNAŽIVANJE SOMBORSKIH PORODICA Za 37 gazdinstava pet miliona dinara

Budući da je Sombor poljoprivredni kraj, te da je upravo agrar najveća šansa Zapadne Bačke, do pre nekoliko godina bile su učestale, reklo bi se opravdano, kritike poljoprivrednika na račun ovdašnje lokalne samouprave koja je malo činila ne bi li pomogla "soli zemlje", odnosno onima koji od zemlje žive ali i hrane varoško stanovništvo.

Izgovori nikada nisu nedostajali i uglavnom su se oslanjali na onaj kako lokalna samouprava "nema nadležnosti", da bi se od pre dve godine sve promenilo, pa su ovog proleća poljoprivrednici, pogotovo oni mlađi, bili u prilici po četvrti put da svoje planove i nadanja oslone i na bespovratnu pomoć gradskog budžeta, čiji su uostalom poreski obveznici.

Naime, Grad Sombor raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje fukcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na svojoj teritoriji za 2022.godinu, ovih dana su obelodanjeni i njegovi rezultati. Ukupno za 37 nosilaca poljoprivrednog gazdinstva iz Sombora i okolnih sela odobrena je bespovratna subvencija, pri čemu su se sume novca kretale od 110.000 do najviše od 190.000 dinara, čime je iskorišteno svih pet miliona dinara namenjenih za ovaj konkurs.

Cilj konkursa je prestruktuiranje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Sombora, osnaživanje porodice na selima kao i osmišljavanje novih delotvornih agrarnih rešenja, koja će biti usklađena uslovima tržišnog privređivanja i komparativnim prednostima zapadno bačke oblasti, piše Dnevnik.

U prethodna tri konkursa, od kojih je jedan bio namenjen isključivo pčelarima, odnosno proizvođačima meda, sredstva obezbeđena u gradskom budžetu su bila približno ista, sa izuzetkom prve, tačnije 2020. godine u kojoj je po osnovu dva konkursa izdvojeno ukupno 15 miliona dinara. Ovu šansu poljoprivrednici su iskorištavali ne bi li obnovili ili nabavili novu manju poljo-mehanizaciju, proširili matična stada ili nabavili kvalitetan sadni materijal. Na osnovu svojih poslovnih ideja u vezi proširenja ili modernizacije proizvodnje, poljoprivrednici su mogli da konkurišu na minimalno 50.000 a maksimalno 200.000 dinara bespovratne subvencije za šta je novac obezbeđen u odgovarajućem razdelu godišnjeg gradskog budžeta.

izvor:blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.