četvrtak, 10 februar 2022 08:46

SOMBOR DOMAĆIN PANEL DISKUSIJE MEDIJACIJA U SUDU I LOKALNOJ ZAJEDNICI

U organizaciji Udruženja sudija „Forum sudija Srbije“, a u saradnji sa Osnovnim sudom u Somboru, danas je u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ počela dvodnevna panel diskusija pod nazivom „Medijacija u sudu i lokalnoj zajednici, uslovi rada i materijalni položaj sudija, suđenje na daljinu, pravni okvir i praksa“.

Na samom otvaranju, prisutne su pozdravili predsednica Osnovnog suda u Somboru Aleksandra Medurić Kalčan, rukovodilac infoslužbe Osnovnog suda u Somboru Nada Fridrih, predsednik Upravnog odbora „Foruma sudija Srbije“ i sudija Višeg suda u Beogradu Nebojša Đuričić, a ispred Grada Sombora dobrodošlicu i uspešan rad svim učesnicima skupa poželela je zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica.

Medijacija je proces pregovaranja uz pomoć treće, neutralne osobe (medijatora) koja olakšava stranama u sporu da postignu sporazum, kojim se rešava spor i nanovo uređuju međusobna prava i obaveze, stvaraju uslovi buduće saradnje. Medijacija se može primeniti pre sudskog postupka, umesto sudskog postupka, ili kao dopuna sudskom postupku. Ukoliko se u postupku medijacije ne postigne sporazum među stranama u sporu, stranke se mogu vratiti sudskom postupku. Specifičnost medijacije kao dobrovoljnog, neformalnog, izuzetno brzog i jeftinijeg postupka je u tome da tokom postupka strane zadržavaju potpunu kontrolu i u njemu niko umesto njih samih ne može doneti odluku o načinu rešavanja njihovog spornog odnosa, te ukoliko do sporazuma dođe, zaključuju ga u zajedničkom interesu. Uloga medijatora se upravo ogleda u tome da isti pomaže stranama da utvrde svoje interese u odnosu sa drugom stranom i postignu sporazum. Sporazum može imati snagu izvršne isprave, a medijator i punomoćnici strana mogu učestovati u njegovoj pisanoj izradi.  U poređenju sa redovnim troškovima sudskog postupka, u zavisnosti od vrednosti spora jeftinija je od 35 do 60%.

Tokom dvodnevne panel diskusije učesnici iz svih krajeva Srbije, pored stručnog dela skupa, imaće priliku i da se upoznaju sa znamenitostima Sombora, a prema rečima predsednika Upravnog odbora „Foruma sudija Srbije“ Nebojše Đuričića, namera organizatora je da ovakvi skupovi u Somboru postanu tradicija, te da se u narednom periodu planira organizacija novih foruma pravnika.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.