sreda, 09 februar 2022 08:05

Sombor izdvojio značajna sredstva kako bi rešio i unapredio vodosnabdevanje

SOMBOR - Grad Pored stare fabrike vode, u Somboru je ranije izgrađena još jedna, koja ima kapacitet da bi se na nju pripojila sva sela.video icon
Time su se stvorili uslovi da sva naseljena mesta na području grada budu u sistemu distribucije kvalitetne i zdrave pijaće vode, a po ovom pitanju urađeno je mnogo, navode nadležni u JKP „Vodokanal“. Prvo selo koje je dobilo kvalitetnu pijaću vodu iz somborske fabrike vode je Čonoplja, nakon čega su je dobili stanovnici sela Kljajićevo, a trenutno se radi na izgradnji buster stanice u Staparu.

U JKP Vodokanal objašnjavaju, kada se prikljuce Stapar i Doroslovo ukupan broj domacinstava prikljucenih na fabriku Jaros bice 20.800. U ovoj godini ce se raditi dovodnik vode od Svetozar Miletica do Stanisica i buster stanica u Stanišiću kojom ce se snabdeti još 1.580 domacinstava.U toku je izrada projekta za mini postrojenje u Telečkoj (770 domacinstava) U narednom periodu se planira izgradnja dovodnika Stanišić Ridjica (810 domacinstava) i Svetozar Miletića Aleksa Šantić (780 domacinstava) kao i izgradnja mini postrojenja u Gakovu ( 680 domacinstava) i Rastini (225 domacinstava).

Stapar je još jedno selo na području grada Sombora koje će dobiti novu buster stanicu za pijaću vodu i time će 1.356 domaćinstava imati vodu iz somboske Fabrike vode Jaroš. Buster stanica služiće za pojačavanje pritiska i dohlorisanje. Dalji dovodnik vode ide prema Doroslovu, gde je već urađena kompletna nova vodovodna mreža.

Ljiljana Đurišić, sekretar MZ Stapar: „Kada se izgradi buster stanica imaćemo ispravnu vodu za piće i mislim da je to u ibnteresu svih građana. Takođe mi Staparci smo malo specifični i volimo svoju vodu“.

Igor Ćupurdija, član Saveta MZ Stapar: „Sigurno da je značajno sa aspekta zdravstvene ispravnosti vode. Investicija će ipak značiti građanima Stapara“.

Somborska fabrika vode Jaroš ima kapacitet protoka od 200 do 400 litara pijaće vode u sekundi.

Jasmina Bobić, direktor JKP „Vodokanal“ Sombor: „Kada se izgradi ova buster stanica iz fabrike vode Jaroš voda će se dopremati do nje, a odatle će se distribuirati po Staparu i dalje će ići prema Doroslovu. Iz Sombora će ići voda prema Čonoplji, Kljajićevu, Svetozar Miletiću i Doroslovu za sada, a u budućnosti prema Stanišiću, Riđici i Aleksa Šantiću“.

Đorđe Zorić, član gradskog veća za komunalne delatnosti grada Sombora: „U prethodnom periodu, od 2017. godine uradili smo fabriku u Bačkom Bregu u vrednosti od 29.000.000 dinara, zatim je urađeno postrojenje u Bačkom Monoštoru u vrednosti 78.000.0000 dinara, a uradili smo skoro do kraja priključenje za selo Kolut, gde je vrednost investicije 60.000.000 dinara. U Staparu je vredna investciija oko 80.000.000 dinara koja treba da bude gotova polovinom ove godine i da se pusti u funkciju “.

U selu Telečka trenutno se radi projekat za izgradnju mini postrojenja za preradu vode, a ista su predviđena u Rastini i Gakovu, a takva već imaju sela Bački Breg i Bački Monoštor.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.