sreda, 12 januar 2022 08:13

JEDINICA ZA MOŽDANI UDAR POČELA SA RADOM PRI ODELJENJU NEUROLOGIJE

Jedinica za moždani udar počela je sa radom u okviru Odeljenja za neurologiju Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru. Nova jedinica oformljena je kako bi se kod pacijenata što pre otkrio uzrok moždanog udara i prema uzroku precizno odredio način lečenja.

Na formiranju jedinice radilo se tokom letnjih meseci 2021. godine, gde je rekonstruisan i adaptiran prostor, koji je opremljen sa 6 novih električnih kreveta za zbrinjavanje pacijenata po principima poluintenzivne nege, sa savremenim monitorima, infuzinim pumpama i pratećom opremom, a pored toga izvršen je i niz radova na objektima koji se nalaze u bolničkom kompleksu na Apatinskom putu.

Novu Jedinicu za moždani udar obišao je danas gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa direktorom Opšte bolnice dr Draganom Rastovićem, a u rad Jedinice uputila ih je načelnica Odeljenja neurologije dr sci.med. Jasmina Jović.

Značaj zbrinjavanja pacijenata u Jedinici za moždani udar ogleda se u ranoj detekciji faktora koji mogu biti uzrok moždanog udara, a što određuje način lečenja. Pacijenti će provoditi 24-72 časa na kontinuiranom monitoringu vitalnih parametara, u zavisnosti od težine kliničke slike i mogućih etioloških faktora. Praćenje pacijenata koji su lečeni u specijalizovanim Jedinicama za moždani udar pokazalo je da je oporavak bolji i brži, sa manjim komplikacijama i manjim mortalitetom. Sa ovim ciljevima nova Jedinica somborske bolnice počela je sa radom.

U toku proteklih godinu dana edukovano je i osoblje Odeljenja, po međunarodnim standardima predviđenim za lečenje pacijenata sa moždanim udarom. U planu je i nabavka aparata za ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata čime će se olakšati dijagnostički postupak.

Sredstva za rekonstrukciju obezbedila je Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.