petak, 31 decembar 2021 08:06

Nakon teškog zločina struka kaže: Krive institucije, trebalo da zaštite porodicu

Na osnovu do sada izvedenih dokaza postoji osnovana sumnja da je Zdravko Goranović iz Sombora ubio svoju suprugu i dve ćerke a zatim izvršio samoubistvo, sledi iz saopštenja Višeg javnog tužilaštva u Somboru. Goranoviću je već suđeno zbog porodičnog nasilja.

Stručnjaci su saglasni da su u ovom slučaju zakazale institucije koje je trebalo da zaštite porodicu.

„Zakazala je procena rizika i koliko taj čovek u stvari rizičan i šta može“, izričita je Biljana Maletin, aktivistkinja koja se duže od 15 godina bavi ženskim pravima.

„Trebalo je odmah da sednu i naprave plan zaštite ove porodice. Prvo je pitanje da li su žena i ćerke znale da je njemu mera pritvora zamenjena merom prilaska I kontakta. Iz našeg iskustva, žrtve jako kasno dobijaju tu informaciju. Prođe mnogo vremena dok one saznaju da on ima neku meru“, smatra klinička psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

U Srbiji jesu promenjeni zakoni i propisi, i oni jasno određuju šta koji nadležni organ treba da radi kada dođe do porodičnog nasilja.

„Tog istog momenta kada licencirani policijski službenik izrekne zaštitnu meru i o tome obavesti žrtvu, on je i dužan da obavesti da svako kršenje takve mere od strane lica koje je dobilo zabranu, prijavi policiji i nakon toga je policija zaista u obavezi da odmah reaguje i da odmah zaštiti žrtvu. Tu nema dileme da li neko treba da razmišlja o tome da li treba da zaštiti žrtvu. Procedure su vrlo jasne i procedure su vrlo definisane, samo ih treba primenjivati“, kazala je Slavica Radovanović, iz Centra za zlostavljanu i nestalu decu.

Međutim, kao i u mnogim drugim slučajevima, i ovde se često stane na tome da je neki zakon donet. Maletin ističe da u slučajevima porodičnog nasilja često nedostaje koordinacija među policijom, socijalnim službama i tužilaštvom.

„U prazninima između koordinacije sistema se dogode ovakvi sličajevi. I nedostaju vrlo često kapaciteti. Nedostaje prava procena. U nekim slučajevima je nedostajalo šta vi suštinski branite. Da li branite živote žena i dece u ovoj situaciji, ili, kod nas unutar sistema socijalne zaštite postoji ta filozofija da se brani porodica. Pa kao po svaku cenu čuvamo porodicu, bez obzira što je ona nefunkcionalna i što se radi o ozbiljnom nasilju“, dodaje Biljana Maletin.

Prema podacima Sigurne kuće, ove godine 24 žene ubijene su u činovima porodičnog nasilja.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.