nedelja, 26 decembar 2021 07:59

U somborskoj Gradskoj biblioteci otvoren Legat Miroslava Josića Višnjića

 

SOMBOR: Sve da i nije napisao ni retka više od onih u „Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba“ i „Pristup u kap i seme“ Miroslav Josić Višnjić bi imao svoje mesto među gigantima srpske književnosti.

Opus ovog kolosa pisane reči, po mnogima stiliste koji rame uz rame stoji sa Danilom Kišom i Veljkom Petrovićem, daleko je veći, pa je pažnju javnosti potpuno opravdano privukao događaj upriličen u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“ - svečano otvaranje Legata Miroslava Josića Višnjića.

Značajan deo Josić Višnjićeve ostavštine njegova porodica je poklonila somborskoj biblioteci, što i ne čudi kada se zna da je ovaj istaknuti srpski književnik rođen u Staparu 1946, pa je i gotovo celo njegovo delo obojeno inspiracijom koju je crpeo iz rodnog kraja.

Poklon u vidu legata, koji najvećim delom čine knjige, priznanja, predmeti iz Josićevog privatnog i stvaralačkog života, osvanuli su u godini proslave sedam i po decenija od njegovog rođenja. Sam legat je opremljen uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a smešten je u prostoriji namenjenoj čitaocima na Naučnom odeljenju i otvoren je za posetioce, dok se knjige iz legata mogu koristiti u čitaonici.

U uvodnom delu svečanosti, uz reči zahvalnosti, porodici i okupljenim građanima obratila se direktorka Biblioteke Nataša Turkić, da bi potom legat predstavila Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja, ističući  značaj Josićevog imena u svetu književnosti i značaj samog poklona. Kao rukovodilac projekta i urednik legata, Marija Čačić je obraćanje završila izrazivši zahvalnost učesnicima i saradnicima u ovom značajnom poduhvatu.

Završna reč je, kako to i priliči, pripala Mirjani Josić, supruzi Miroslava Josića Višnjića, koja je toplim i biranim rečima, u ime uže i šire porodice, pozdravila sve prisutne, kao i one, kako je rekla, koji nisu mogli da dođu, a za koje zna da će se obradovati kad čuju ovu lepu vest.

- Oduševljena, sada ne mogu da zamislim da je ovo ovde moglo i da se ne dogodi..-  rekla je, između ostalog, Mirjana, čiji je ceo govor protekao u tonu zahvalnosti - Možemo biti ponosni na legat jer je sređen uzorno i s poštovanjem onoga u čiju čast je upriličen. Bio bi zadovoljan i sam pisac Miroslav Josić Višnjić, moj pokojni muž – naglasila je svoju zahvalnost Mirjana Josić.

U drugom delu programa, istog dana, u zgradi Dečje biblioteke, bilo je održano književno veče posvećeno Miroslavu Josiću Višnjiću. O njegovom liku i delu nadahnuto su govorili Marinko Arsić Ivkov, Milenko Popić i Mileta Aćimović Ivkov, a njihov osvrt na delo i život Josić Višnjića tim je pre bio vredan pažnje, pošto

su, osim poznavanja Josićevog književnog stvaralaštva, trojica učesnika ujedno bili i piščevi prijatelji.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.