subota, 11 decembar 2021 08:46

Darvinovo istraživanje u ŠOSO "Vuk Karadžić"

 

SOMBOR: Nakon višegodišnje uspešne saradnje na različitim projektima i aktivnostima, deleći slične stavove i sa ogromnim entuzijazmom, nastavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru kroz neformalnu grupu „Aktivator“ nastavljaju sa aktivnostima.

Trude se da unaprede položaj i poboljšaju kvalitet života dece i mladih iz ugroženih grupa u ovoj lokalnoj zajednici.

Ovih dana u toku je realizacija projekta „Darvinovi istraživači“, koji je podržan od Evropske unije u okviru projekta „Zeleni inkubator“, a koji sprovode Mladi istraživači Srbije zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i Inženjerima zaštite životne sredine.

Aktivnosti se oslanjaju na iskustveno učenje, organizuju se odlasci i boravak učenika u prirodi na različitim lokalitetima u gradu, u školskom dvorištu i u senzornom vrtu škole. Učenici se podstiču da prate životni ciklus zasađenog biljnog materijala, da vode brigu o biljkama, uređuju školsko dvorište, takmiče se u baštovanstvu i drugim veštinama.

U saradnji sa gradskom Osnovnom školom, „Bratstvo jedinstvo“, realizovane su i kreativne radionice, na kojima su učenici od starih odevnih predmeta kroz proces sečenja, krojenja i modelovanja, izrađivali upotrebne predmete. Ova aktivnost predstavlja primer ekološkog otiska koji pored osnovnog cilja zaštite životne sredine ima za cilj i razvoj saradnje, kooperativnog učenja, usvajanja veštine rada u grupi, toleranciju i preduzetnički duh.

- Neophodno je naučiti svakog učenika da i male akcije imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu, i da taj uticaj najčešće nije mali koliko mislimo - poručuju iz ove obrazovne ustanove.  

izvor:dnevnik.rs 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.