nedelja, 05 decembar 2021 08:01

Otvaranje izložbe Ane Vrtačnik "Materijal kao sredstvo komunikacije"

SOMBOR - U utorak, 7. decembra biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Ane Vrtačnik “Materijal kao sredstvo komunikacije” u Galeriji Kulturnog centra Sombor, s početkom u 19.00 časova. Postavka izložbe trajaće do 23. decembra.
Više o izložbi:

"Kako biramo svoj specifični materijal, naša sredstva za komunikaciju? Sasvim slučajno? Ili možda ona ipak biraju nas? Nešto nas vremenom provocira, obraća nam se na specifičan način, bilo da je to zvuk, dodir, miris, tvrdoća ili mekoća, opčinjava nas i zahteva od nas da se oblikujemo i da ga oblikujemo. U tom procesu polako pronalazimo svoj jezik i kao kretori uključeni smo konstantno u dijalog sa našim medijumom. U mom slučaju su me uhvatile niti, zaista protiv moje volje. Da radim sa nitima činilo mi se previse meko, previse senzibilno. Želela sam da nešto snažno osvojim! Ali okolnosti su me zarobile u niti, potpuno zapetljale i na kraju potpuno osvojile. Naučila sam da ih slušam i govorim njihov jezik. Susret sa sopstevnim delom odigrao se tako na integralan način gde je stvaranje shvaćeno kao oblik mišljenja, material je postao zamena za emociju i ideju, a taktilnost moj medij komunikacije.

U kontekstu feminizma na umetničkoj sceni druge polovine XX veka mnoge umetnice radile su sa tekstilom, sa mekim formama i materijalima. To je bio njihov način da se izdvoje od čeličnih konstrukcija zastupljenih umetnika u to vreme. Upravo zbog seksističkog povezivanja tekstila sa „ženskim radom“ ili „ukrasom“, feminističke umetnice su ga koristile da osude balans snaga u umetničkom svetu. Senzibilnost i intimnost mekih materijala na taj način okrili su mi se kao snaga, a ne slabost.

Bogato teksturirane površine, sa reminiscencijom na organske forme, stvorene su teškim i dugotrajnim energetskim procesom trljanja i gnječenja vunenih vlakana sve dok se ne spoje u jednu celinu. Svaki rad na kraju se transformiše u jedinstven umetnički komad, hibrid slike i skulpture. „Taktilni dijalozi“ tako govore o novootkrivenoj slobodi kojom sam se kretala između različitih medija, o neočekivanim i simboličkim tekstilnim primenama, o taktilnosti, privlačnosti i averziji, ali i kreiranju umetnosti koja provocira svojom mekoćom i vitalnošću.", navodi Vrtačnik.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.