petak, 12 novembar 2021 08:21

OBELEŽENA 77. GODIŠNJICA BATINSKE BITKE

Polaganjem venaca na Spomenik Batinske bitke na obali Dunava u Bezdanu i prigodnim programom danas je obeležena 77. godišnjica jedne od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu koje su se odigrale na tlu Jugoslavije, a gde su pobedu odnele jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.

U ime Grada Sombora prisutne je pozdravio gradonačelnik Antonio Ratković istakavši u svom obraćanju da se ne sme dozvoliti nikavo poricanje antifašističke borbe.

„Samo zahvaljujući pobedi nad fašizmom imamo vidik sa kojeg se daju videti tragovi tog puta, inače tako bremenitog stranputicama! Samo zahvaljujući toj pobedi reči dobro i zlo još uvek imaju značenje! Mi imamo iskustvo borbe i pobede nad fašizmom. To je najveći istorijski i moralni kapital naše države, naša najbolja legitimacija prema spolja i najbolja smernica iznutra“, poručio je Ratković.

Prisutnima se obratio i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Igor Kiselev naglasivši da je veliki broj žrtava pao da bi se svet oslobodio od fašizma.

„Ova operacija je jedan od najistaknutijih primera zajedničke borbe sovjetskog i srpskog naroda protiv fašizma, odnosno neoduzivi deo naše istorije“ rekao je Kiselev.

Predsednik pokrajinskog uduženja SUBNOR-a Jova Barošević podsetio je prisutne na istoriju Batinske bitke i ovom prilikom uručio je gradonačelniku Antoniu Ratkoviću Povelju SUBNOR-a, a prisutne je ispred SUBNOR-a Sombor pozdravio Petar Grabež.

Vence su na Spomenik Batinske bitke položili delegacija Grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, predsednik Skupštine grada Zoran Rus, član Gradskog veća Miroslav Kovačić i član Gradskog veća Darko Smiljanić, u ime Ambasade Ruske Federacije prvi sekretar Igor Kiselev, delegacija SUBNOR-a, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije, kao i brojni predstavnici udruženja.

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • BELA PITA

    Deserti 20. 01. 2022.

    BELA PITA Za nas je bela pita oduvek bila limun pita. Ovaj kolač takvog pamtim i takvog želim da ga pamtim. Divne tanke korice[…]

    Read more...