petak, 29 oktobar 2021 08:12

Omaž Dušanu Trbojeviću i dug Betovenu na Somusu u Somboru

 

SOMBOR: Somborske muzičke svečanosti - Somus biće otvorene večeras u 20 časova u svečanoj Sali Gradske kuće u Somboru, koncertom klavirskog dua Lidija i Sanja Bizjak (Srbija/Francuska), i kamernog orkestra „Muzikon“. 

Na ovom prvom koncertu publika će imati priliku da sluša dva premijerna izvođenja koncerata za neobični ansambl: klavir četvororučno i gudački orkestar. Jedan od najuglednijih svetskih klavirskih dua, Lidija i Sanja Bizjak, nakon beogradske srpske premijere, izvešće koncerte Malkolma Arnolda i  Leopolda Koželuha. Na sceni će im se pridružiti Kamerni orkestar „Muzikon“, novi umetnički multimedijalni sastav. Na programu ovog koncerta su još i kompozicije Mocarta i Bartoka.

Na ovom 9. Somusu, publika će do 31. oktobra moći da prisustvuje koncertima koji će se održavati na velikoj sceni Narodnog pozorišta, Gradskoj kući i u sali Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru. Za petak popodne, 29. oktobar, najavljen je program pod nazivom “Omaž Dušanu Trbojeviću“, u kojem će učestvovati: prof. dr Dragan Šobajić, prof. dr Gordana Karan, prof. dr Snežana Nikolajević, prof. dr Dubravka Jovičić i rof. dr um. Biljana Gorunović.

- Na desetu godišnjicu osnivanja Somusa, festivala koji je nikao na temeljima svog starijeg brata, Somborskih muzičkih večeri, želimo da odamo poštovanje i zahvalnost Dušanu Trbojeviću, osnivaču Somborskih muzičkih večeri, koji je preminuo pre deset godina. Ovaj naš istaknuti pijanista, profesor, kompozitor i začetnik festivalskog života, ne samo u Somboru, nego i u mnogim sredinama u bivšoj Jugoslaviji, dao je ogroman doprinos promovisanju klasične muzike kroz svoje prosvetiteljsko delovanje – navode organizatori Somusa.       

Na ovom događaju, uz promociju knjige Dušana Trbojevića “Moja muzička kazivanja” u izdanju FMU i s redakcijom Dragana Šobajića, biće korišćeni video snimci iz arhive RTS-a i organizovana izložba fotografija i dokumentacije iz arhiva grada Sombora, vezanih za delovanje profesora Trbojevića, u sklopu Somborskih muzičkih večeri.

Istog dana, u večernjim satima, takođe kao omaž Dušanu Trbojeviću, biće priređen koncert, na kojem će nastupiti: Rita Kinka, klavir, Biljana Gorunović, klavir, Klavirski duo Nikolajević/Kršić, i Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, sa dirigentom Milanom Radošićem. Na programu su dela: Trbojevića, Mokranjca, Stankovića, Milojevića, i LJ. Marić.

Prepodnevni koncert pod nazivom „Dug Betovenu“ biće priređen u subotu 30. oktobra, a nastupiće pijanisti: Lidija Bizjak, Dejan Subotić, Tea Dimitrijević, Mihajlo Zurković, Milica Marković, Miroslav Popović, Marija Obrenović, i Lea Porobić. Oni će izvesti uvertiru „Koriolan“ i Simfoniju br. 7 Ludviga van Betovena, za dva klavira i osam ruku.

Isto veče, Slovenački muzički kamerni teatar (SKGG) priređuje muzičko -scensku fresku „Eks/odus radosti“. Ovu predstavu na temu migrantske problematike, režirala je Eva Hribernik (migrantkinja), a nastala je po dnevniku migrantkinje Jelene Sušnik. Na sceni je i ansambl, koji predstavu uobličava muzikom Nataše Bogojević.

Poslednjeg dana Somusa, u nedelju 31.oktobra prepodnevni koncert priređuje italijanski klavirski duo Markeđani/Skjavo (Serđo Markeđani i Marko Skjavo), koji će izvesti dela Baha, Mocarta, Bramsa, Šuberta, i Rosinija. Ovaj klavirski duo nastupa od 2006. širom sveta, i dosad je održao preko dve stotine koncerata. Objavili su 2014. svoj prvi CD za muzičku izdavačku kuću „Deka“, sa delima Franca Šuberta, i dobili najviša priznanja muzičke kritike.

Kao završni koncert Somusa, tog dana je najavljeno „Veče velikih solista“, na kojem će nastupiti poznati makedonski pijanista Simon Trpčeski, koji ima i bogatu internacionalnu karijeru, i somborske umetnice Jana Jovanović, sopran, i Simonida Rodić, flauta. Na programu ovog koncerta su dela Šopena, Pulanka, i Franka.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.