petak, 29 oktobar 2021 08:09

Somborski sokaci u mraku, čeka se rekonstrukcija javne rasvete

 

SOMBOR: Očekujući realizaciju projekta kompletne rekonstrukcije javne rasvete u gradu, ali i u naseljenim mestima somborskog atara, koji je inače jedan od najskupljih infrastrukturnih projekata u istoriji Sombora, ovdašnji žitelji i u strogom centru grada moraju da obrate pažnju ukoliko se noću kreću ulicama.

Mada je još uvek na snazi odluka lokalnih vlasti po kojoj su trenutno poslovi održavanja javne rastvete povereni ovdašnjem JKP „Zelenilo“, neretka je pojava da su celi delovi ulica u večernjim i noćnim satim u mrklom mraku zbog toga što javna rasveta ne radi.

- Nekoliko puta sam prijavljivao da sijalice na prostoru raskrsnice Miletićeve ulice i Venca Radomira Putnika, na prostoru od nekih stotinak metara, na čak šest bandera i sajli razapetih preko kolovoza, jedne do drugih, ne rade, ali niko ne reaguje – ogorčen je jedan Somborac, po čijem mišljenju mrak na ulicama, pored komunalnog, predstavlja problem bezbednosti i to ne samo u saobraćaju, posebno za neosvetljene bicikliste. – U okolini je nekoliko objekata koji i dalje iznajmljuju smeštaj migrantima, pa nam deca u školskoj poslopodnevnoj smeni obavezno imaju pratnju, jer ipak nije prijatno sretati velike grupe ilegalnih migranata u potpunom mraku. Pride, jedan od komšija mi se žalio da mu je tokom noći, u nedostatku javne rasvete, neko sa dva automobila skinuo plastične delove i metlice brisača, što zbog postojanja nekoliko sigurnosnih kamera u okolini sigurno ne bi uradio da je bilo svetla na ulici. A on nije jedini sa sličnim problemom.

Za mrak su odgovorne i bujne, još uvek olistale, krošnje čuvenih somborskih bođoša, kroz koje se ionako nejako svetlo sa udaljenijih još uvek funkcionalnih bandera teško probija. Da li su somborski komunalci zaduženi za održavanje javnog zelenila, u iščekivanju početka njene rekonstrukcije zahvaljujući projektu privatno-javnog partnerstva, ili smatraju da se mogu prema svojevremeno preuzetim obavezama vrlo ležerno odnositi, nejasno je pošto ovakva situacija traje već nekoliko meseci, pa Somborci nisu sigurni da li će i kada moći da u večernjim i noćnim satima hodaju svojim osvetljenim ulicama.

 

Sam projekat rekonstrukcije kompletne javne rasvete je odmakao do formiranja namenskog zajedničkog preduzeća „SO varoška“ koje je osnovano polovinom avgusta sa osnovnim kapitalom od 100.000 dinara. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, ovog privredno društvo je u vlasništvu preduzeća „Esco Elios“ iz Novog Sada, izabranog ponuđača u postupku javno - privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju sistema za javno osvetljenje primenom mera uštede energije na teritoriji Sombora, s tim da u nadzornom odboru ima i predstavnika grada.

Društvo posebne namene „SO varoška”, kako glasi zvanični naziv ovog preduzeća, osnovano je na određeni period, od preko 13 godina, odnosno do 31. decembra 2034. godine, do kada će i važiti ugovor grada i preduzeća „Esco Elios“ iz Novog Sada, vredan 682.780.000 dinara, odnosno 5,8 miliona evra, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost. Ugovorom, čija je suština zamena gotovo 9.500 svetiljki, kako bi umesto starih i neefikasnih bile postavljene LED i metal-halogene sijalice u samom Somboru, svim njegovim selima, kao i u salaškim naseljima Lugovu, Žarkovcu i Čičovima, izvršilac radova garantuje da će tokom ugovornog perioda, od 12 godina, biti ostvarena ušteda od 461.000 evra, od kojih će 85 odsto pripasti preduzeću „Esco Elios“ doo, a preostalih 15 odsto Gradu Somboru. Ako partnerstvo toliko košta, Somborcima preostaje da veruju da će tokom večeri i noći prolaziti dobro osvetljenim ulicama, umesto sada sablasno mračnim perivojima.

 izvor:dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.