četvrtak, 21 oktobar 2021 08:00

Udruženje slepih u Somboru obeležilo 70 godina postojanja

SOMBOR - Udruženje slepih u Somboru obeležilo je 70 godina rada. Ta organizacija jedna je od najuspešnijih članica Saveza slepih Srbije. Članovi tog udruženja glume, recituju, sviraju, organizuju kulinarske radionice i putuju.
Student Aleksandar Komazec, član somborskog Udruženja slepih, sam je naučio svirati gitaru, a deo svog repertora izveo na na svečanosti koja je organizovana u povodu obeležavanja 70 godina rada tog udruženja. Učestvuje i u kulinarskim radionicama i drugim aktivnostima.

„Vukašin Šljukić oporobao se kao glumac, ali to nije jedini njegov doprinos radu Udruženja slepih“, kaže Komazec.

„Udruženje slepih u Somboru osnovano je 1951. godine. Danas ima skoro 130 članova, a predsednik Slobodan Slavujev kaže traju duže od nekih država. Uprkos tolikom trajanju i uspešnom radu problema ima i dalje i moraju se rešavati sistemski. Najveći je zapošljavanje“, napominje član Udruženja slepih Sombor Vukašin Šljukić.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić uz zapošljavanje dodaje i probleme u inkluzivnom obrazovanju.

„Problemi slepih često ne dotiču šire okruženje, ali ima i izuzetaka. Umetnik Goran Šuica jedan je od tih izuzetaka. Za slepe i slabovide u drvetu je uradio nekoliko Pikasovih slika“, kaže Stošić.

Udruženje slepih Sombor jedna je od 45 loklanih organizacija u Srbiji, koje okupljanju oko 12.000 članova.

izvor:rtv.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Kinder toblerone

    Deserti 26. 11. 2021.

    Kinder toblerone Za kinder toblerone masa je ista kao kod rafaelo kuglice do dodavanja kokosa. Izuzimamo ga i dodajemo čokoladu. Divan ukus, drugačiji od[…]

    Read more...