sreda, 20 oktobar 2021 07:59

Osnaživanje žena u ruralnim sredinama

SOMBOR - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u partnerstvu sa lokalnom samoupravnom Grada Sombora, a putem LAG "Panonski fijaker" dodelilo je bespovratna sredstava preduzetnicama i udruženjima koje zastupaju žene na teritoriji Opština Sombor i Apatin i to za nabavku mašina, opreme i softvera. Udruženje žena "Rubac" iz sela Kljajićevo bavi se izradom tradicionalnih kolača, dok Atelje za stare i umetničke zanate "Somborske niti" izrađuje razne rukotvorine, a kao korisnice bespovratnih sredstva ističu da su im i te kako dobro došla sredstva za unapređenje daljeg rada.
Očuvanje tradicionalnih zanata, proizvodnja domaćih kolača, poslastica, zimnice, kao i organizacija "Palentijade", pomaže ženama da se osnaže, ističu u Udruženju žena "Rubac" iz Kljajićeva. Dodaju da im bespovrartna sredstva od projekata pomažu za nabavku opreme za rad, te da je samo "zadovoljna žena stub srećne porodice".

"Uglavnom od novca koji zaradimo ulažemo u naše potrebe, da kupimo materijal, pa sve što treba za kolače. Platimo i troškove prevoza, a nekad ostane za neku večeru ili druženje", rekla je Danica Badovinac, predsednica Udruženja žena Rubac iz Kljajićeva.

"Palentijada je od ove godine zvanično naša manifestacija u selu, a svake godine se održava u julu mesecu. To će nam biti glavna manifestacija, a dobili smo za nju i sredstva od grada Sombora, a nadam se da će nas grad podržavati i ubuduće", izjavila je Dušanka Hajdin, Udruženje žena Rubac.

"Palenta je kod nas zaštitni znak, nema kuće a da se u njoj nije kuvala palenta, a kod mene u domaćinstvu bar jednom nedeljno. Poslednjih sedam godina svake godine se kod nas održava takmičenje.Bude nas dosta, pa dođu i žene iz drugih sela da se takmiče" rekla je Danica Šušilović, UŽ Rubac.

"Uštipci su tradicionalno jelo naših starih, a naučili smo ih praviti od naših baka. Vole ljudi da jedu uštipke, a to se pokazalo gde god da odemo na manifestacije, uštipci su nam neki zaštitni znak i svi ih rado jedu", izjavila jhe Gordana Cvjetićanin, UŽ Rubac Kljajićevo.

Izrada rukotvorima takođe može biti ekonomski isplativa.

"To može biti ekonomski isplativo, a to smo videli kroz saradnju sa etno – mrežom. Prevashodno nam je cilj da se stari zanati očuvaju kao deo naše kulturne tradicije", rekla je Katarina Car, Atelje za stare i umetničke zanate "Somborske niti".

Deset udruženja i preduzetnica iz Sombora i Apatina dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme i mašina za dalji rad, a iznos od 400.000 dinara obezbedilo je Minsitravo za brigu o porodici i demografiju preko somborskog udurženja "Panonski fijaker".

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.