subota, 16 oktobar 2021 07:51

Somborske muzičke svečanosti, šest decenija trajanja

 

SOMBOR: Jedna od najstarijih muzičkih manifestacija „Somborske muzičke svečanosti” - SOMUS ove godine obeležava 60 godina postojanja - od 28. do 31. oktobra biće održano sedam koncerata na tri lokacije, a prodaja ulaznica je već počela u Galeriji KC „Laza Kostić“ i na biletarnici Narodnog pozorišta.

Koncert „Somborske premijere“ u Svečanoj sali Gradske kuće, 28. oktobra u 20 sati, otvoriće ovogodišnje izdanje nastupom svetskog klavirskog dua, Lidija i Sanja Bizjak iz Francuske i Kamernog orkestra „Muzikon“. Dan kasnije, u Svečanoj sali KC u 17 sati biće priređen „Omaž Dušanu Trbojeviću“, obeležavanje desete godine od smrti proslavljenog pijaniste, profesora, osnivača „Somborskih muzičkih večeri“, koji je svojim pedagoškim radom uticao na karijere istaknutih umetnika. Promociju knjige Dušana Trbojevića „Moja muzička kazivanja”, pratiće video-snimci, fotografije i dokumentacija, a nastupiće pijanistkinje Rita Kinka, Biljana Gorunović, te klavirski duo Nikolajević-Kršić i Mešoviti hor „Somborskog pevačkog društva“.

Matine koncert „Dug Betovenu: simfonija za 80 prstiju“  biće priređen u Svečanoj sali Gradske kuće, 30. oktobra u 11 sati. Profesionalci klavirskog dua sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, profesori muzičke škole „Petar Konjović” u Somboru, izvešće uvertiru Koriolan i Simfoniju broj sedam Ludviga van Betoven. U okviru večeri „Naši stvaraoci” ukrstiće se muzika i teatar, pa će predstava „Eks/odus radosti” biti izvedena u Narodnom pozorištu istog dana u 18 sati. Reč je o predstavi na temu migrantske problematike u režiji Eve Hribernik, po dnevniku Jelene Sušnik.

Renomirani klavirski duo iz Italije, Serđo Markeđani i Marko Skjavo nastupiće u Gradskoj kući od 11 sati, da bi festival zatvorilo „Veče velikih solista”. Nastupiće Simon Trpčeski, najangažovaniji pijanista mlađe generacije, a na sceni u 20 sati će mu se pridružiti i dve Somborke, Jana Jovanović (sopran) i Simonida Rodić (flauta).

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.