petak, 15 oktobar 2021 08:07

Rezultati konkursa: Obnova vrata i prozora u 80 domova u Somboru

 

SOMBOR: Kada je krajem avgusta lokalna samouprava raspisala Javni poziv za učešće građana u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji Sombora, na njega se odazvalo preko 200 zainteresovanih da uz pomoć buyetskih sredstava grada i republike zamene neadekvatnu stolariju.

Za ove namene su iz varoškog buyeta izdvojena tri miliona dinara, koliko je učešće i novca iz republičke kase.

Ovih dana je gradska nadležna komisija obelodanila i preliminarnu rang-listu iz koje se vidi da je na žalost, samo 94 aplikanta ispravno popunilo prijave, dok je novca bilo dovoljno za njih 80. Preostalih 14 učesnika konkursa je ostalo „ispod crte“ isključivo zbog toga što su sredstva bila nedostatna za sve, a svoju poziciju na rang- listi su dobili nakon bodovanja po kriterijumima usvojenog pravilnika i obavljene

komisijske kontrole samih objekata. Kako je svojevremeno u konkursu naglašeno maksimalna visina sredstava po pojedinačnoj prijavi iznosiće 100.000 dinara, a sve troškove preko tog maksimalnog iznosa snosiće sami podnosioci zahteva.

- Imam drvene prozore i ulazna vrata na stanu, pa smo konkurisali na ovaj javni poziv i prema preliminarnoj listi smo se našli među tih 80 odobrenih – kaže jedan od Somboraca koji je uspešno aplicirao na konkrus za subvencionisanje zamene dotrajale stolarije i samim tim poboljšavanje energetske efikasnosti njegovog stambenog prostora. 

Još uvek, kaže, nije siguran koliko će morati da doplati, pošto prema uslovima konkursa subvencija ne obuhvata roletne, komarnike ili potprozorne daske, okapnice, a logično je da i njih ugradi kada već menja stolariju.

-  Komisija je bila u danu kada su i najavili posetu, odnosno kontrolu da li je ono što smo naveli u prijavi u skladu sa faktičkim stanjem, a kako su nas obavestili u slučaju „prolaska“ na konkursu, komisija će i nakon završenih radova obaviti dodatnu kontrolu da li je sve urađeno kako je i nameravano - – priča ovaj Somborac, stanovnik stambene zgrade u najurbanizovanijem delu grada, Novoj Selenči, koji stan ima u objektu izgrađenom pre nešto više od pola veka.

Prema rečima ovog Somborca, pojašnjeno mu je da će svako ko je uspešno konkurisao biti u prilici da izabere jednog od ovlašćenih izvođača radova sa liste onih koji su takođe prošli konkurs lokalne samouprave za obavljanje ovog posla.

Mada je 14 aplikanata ostalo „ispod crte“, kako najavljuju zvaničnici ovog projekta povećanja energetske efikasnosti kuća i stanova, položaj na objavljenoj listi može se promeniti, i biće utvrđen nakon obilaska terena, pošto kao i na svakom konkursu postoji mogućnost da neko od aplikanata i odustane, pre svega suočen sa potrebom, za kućni buyet prevelikog vlastitog ulaganja u zamenu stolarije.

 izvor:dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.