četvrtak, 14 oktobar 2021 07:49

Radovi Milana Konjovića i Dragana Stojkova u Kući legata

Izložba pod nazivom „Inicijative“, na koju se mogu videti radovi dvojice umetnika – Milana Konjovića i Dragana Stojkova, otvorena je u utorak veče u Kući legata.

Direktorka Kulturnog centra “Laza Kostić” iz Sombora, jednog od organizatora, navela je da “izložba “Inicijative” označava početak saradnje između Kuće legata i Kulturnog centra “Laza Kostić”, podsetivši na važnost održavanja i obnavljanja manifestacije “Likovna jesen”.

Mr Danilo Vuksanović je u svom obraćanju takođe istakao značaj održavanja manifestacije “Likovna jesen”, koja u istoriji umetnosti stoji kao “važan centar okupljanja umetnosti Jugoslavije”.

“Likovna jesen” osnovana je u Somboru 1961. a pokrenuo je Milan Konjović sa idejom da se tako prati “protok” umetničkih aktuelnosti. Nažalost, nakon njegove smrti, 1995. godine, ova jugoslovenska izložba prestaje da postoji, a obnovljena je upornošću Dragana Stojkova 2008. godine.

Izložba se sastoji se od tri segmenta i na njoj se mogu videti slike Milana Konjovića iz različitih perioda, a sa druge strane stoji Dragan Stojkov, „aktivni slikar koji obnavlja ono što je Konjović započeo”, navedeno je na otvaranju.

U poslednjoj sali prikazuje se film koji je Stojkov napravio o Konjoviću iz 1975.

U njemu se može videti početak i napredak stvaralaštva Dragana Stojkova, i Vuksanović je podsetio na to da je pre tri nedelje u galeriji Matice srpske bila predstavljena njegova samostalna izložba pod nazivom “Progresija slikovnog pisma Dragana Stojkova”, u kojoj su sažeti njegovi radovi iz 70-ih, 80-ih i 2000-ih godina i nastavak tih ciklusa se može videti na izložbi “Inicijative”.

Izložba nosi naziv “Inicijative” baš iz razloga što, pored slikarstva i rodnog grada, Dragan Stojkov sa Milanom Konjovićem deli inicijativu za obnavljanje i pokretanje manifestacije “Likovna jesen”.

Konjović je Dragana Stojkova upoznao sa svetom slikarstva i svim tadašnjim znamenitim slikarima, kritičarima i istoričarima umetnosti.

“Zatim sam izlagao na ‘Likovnoj jeseni’ i odmeravao svoju snagu u odnosu na druge slikare i na kraju, osvajao nagrade”. I zbog toga “održavanje u životu ove manifestacije mnogo znači i za mene lično i za sve ljude koji prate likovnu umetnost u Srbiji”.

On je govorio i o svojoj želji da svoje slike pretoči u trodimenzionalne radove jer ga je uvek zanimala ideja da svoju sliku pretvori u skulpturu pa tako na tekućoj izložbi može da se vidi njegov prvi rad na tu temu. Trodimenzionalni lavirint u reljefu.

U budućnosti, vođen ovom novom idejom, priprema samostalnu izložbu skulptura.

izvor:danas.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...