utorak, 12 oktobar 2021 07:35

Programi Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru

 

SOMBOR: U okviru akcije „Pročitali smo mi, pročitaj i ti“ koju organizuje ovdašnja Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, somborski mališani mogu u sredu 13. oktobra da krenu u najavljenu biblioavanturu.

Naime, promocijom dela mladog, ali već dobro afirmisanog dečjeg pisca Stefana Tićmija započinje sa radom ovogodišnji Čitalački klub Dečijeg odeljenja somborske biblioteke, pa će dva Tićmijeva romana, dva bisera srpske dečje književnosti, „Ja sam Akiko“ i „Kaput od mahovine“, biti sjajan uvod u avanturu čitanja, istraživanja, maštanja i kreativnosti, koju bibliotekari spremaju za sve članove Čitalačkog kluba.

Svi zainteresovani mladi čitači su se tokom septembra prijavljivali ne bi li uzeli učešće u Čitalačkom klubu, još jednoj od akcija biblioteke koja, po statističkim podacima Narodne biblioteke, godinama unazad spada u sam srpski vrh kada je u pitanju broj redovnih članova kao i broj pozajmljenih knjiga „per kapita“, odnosno po glavi stanovnika lokalne zajednice. Za ovu akciju je stiglo 30 prijava, a kako kažu ovdašnji bibliotekari naslovi za čitanje su već odabrani, a startni paketići spremni. Svi učesnici će dobiti sve što im je potrebno za prvi krug čitanja, a sledeći sastanak biće zakazan za četiri nedelje, za potrebne analize, razgovore, domaštavanja i ilustracije pročitanog. I tako ukrug, do juna, kada će priča biti zaokružena još jednom promocijom dečjeg pisca i dodelom nagrada za učesnike. Mentor svim učesnicima će biti Jefimija Topalović, profesor srpskog jezika i književnosti, a prva, oktobarska, promocija Stefana Tićmija i start ove biblioavanture zakazani su za sredu u 13 sati, u sali Dečjeg odeljenja Biblioteke.

Da somborski bibliotekari pođednako vode računa o svim svojim članovima, dokazuju i aktivnosti koje su u Pozajmnom odeljenju „Karla Bijelickog“ organizovane povodom Međunarodnog dana starijih,a namenjene upravo ovoj kategoriji članova. Prva aktivnost bila je „Gosti bibliotekari“ gde su korisnici bili u prilici da sami budu u ulozi bibliotekara, da preporuče pročitanu knjigu ostalim korisnicima, da preuzmu i razduže knjigu, da knjigu vrate u fond uz pomoć bibliotekara, da razmene iskustva i utiske, pa su se tako u ovoj ulozi našle gošće bibliotekarke Eva Panić i Erika Ayić, dugogodišnje čitateljke i članice biblioteke.

Kako najmodernije tehnologije utiču i na čitateljsku publiku, somborski bibliotekari su organizovali i obuku za rad na smart telefonu, tabletu i računaru, koja je realizovana u saradnji sa ovdašnjom Gimnazijom „Veljko Petrović“. Učenici škole su starijim članovima održali jedan školski čas u biblioteci škole, a akcija je imala za cilj da obuči starije korisnike kako da pretražuju internet i koriste programe za komunikaciju preko interneta, kao i o upotrebi društvenih mreža.  

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.