petak, 08 oktobar 2021 08:08

Dalje unapređenje i modernizacija lokalne javne uprave

 

SOMBOR: Kao što je početkom ovog milenijuma, nakon demokratskih promena, uz pomoć inostranih donatora i brojnih svetskih i evropskih agencija pokrenula proces modernizacije, somborska lokalna samouprava nastavlja sa praksom prednjačenja u ovom segmentu unapređenja usluga u lokalnoj javnoj upravi.

Naime, U Beogradu je zvanično predstavljen virtuelni asistent MIA (Municipal Inteligent Ašistant) koji će, uz Sombor i u Šapcu, pružati informacije o najtraženijim administrativnim procedurama i u realnom vremenu, putem Vibera i gradskih portala, odgovarati na upite građana o aktuelnim dešavanjima, radnom vremenu i brojevima telefona javne uprave.

Pored toga, zahvaljujući ovom virtuelnom asistentu, Somborci sada mogu lakše i brže da saznaju kako da ostvare pravo na dečiji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda.

- Veoma mi je drago što nakon implementacije čet bota na Portalu eUprava koji predstavlja pravu pomoć u lakšem i bržem snalaženju sa korišćenjem elektronskih usluga, danas građani dobijaju mogućnost upotrebe ovog modernog vida komunikacije i u lokalnim samoupravama - rekao je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, naglašavajući da je cilj Kancelarije za IT i eUpravu da se, uspostavljanjem Nacionalne infrastrukture za veštačku inteligenciju, do kraja godine krene sa masovnom primenom.

- Naša analiza pokazala je da službenici u Šapcu i Somboru potroše i do 2.400 sati godišnje odgovarajući na upite građana o ovim procedurama, što ih sprečava da se posvete složenijim procesima, koji se još uvek ne mogu digitalizovati. MIA zato ima ulogu da s jedne strane rastereti zaposlene, a s druge da građanima pruži još kvalitetniju uslugu. Komunikacija je zasad moguća putem Vibera i gradskih portala, a u naredom periodu biće omogućena i razmena informacija putem Fejsbuk Mesindžer aplikacije – pojasnila je motive za pokretanje ovog projekta izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, dok je Daniela Funke, direktorka nemačke organizacije za međunarodnu saradnju ( GIZ ) u Srbiji iskazala uverenje da će projekat pokazati prednosti digitalizacije za sve javne i privatne aktere koji učestvuju širom regiona i promovisati digitalnu kulturu.

- Snažno verujemo da će znanje i iskustvo koje će biti stvoreno kroz projekat biti od koristi i za druge lokalne samouprave kroz regionalnu razmenu i prenos znanja od strane mreža kao što je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi ( BFC SEE ) - navela je Funke.

Jelena Velebit, načelnica somborske Gradske uprave, koja je i predstavljala lokalnu samoupravu na prezentaciji MIA-e u Beogradu je istakla da će ovaj virtuelni asistent odgovarati na upite građana tokom svih 24 sata, sedam dana u nedelji.

Kao razgovor sa osobom

Milan Jevtić, direktor divizije za softverska rešenja u kompaniji „SAGA“ je demonstrirao rad četbota i istakao je da je MIA zasnovana na veštačkoj inteligenciji, zbog čega je razgovor s njom nalik razgovoru sa drugom osobom.

- MIA je već sada spremna za komunikaciju po više desetina scenarija i po svim osobinama je na istom i višem nivou od sličnih rešenja u najrazvijenijim zemljama sveta – ponosan je ovim softverskim rešenjem Jevtić.

- Svedoci smo da se skoro svako od nas u komunikaciji velikim delom služi pametnim telefonima i računarima, a naročito mlađe generacije. Živimo brzim tempom i vreme nam je dragoceno, a savremene tehnologije su nam omogućile da još brže dođemo do najrazličitijih rešenja. Zato nam je drago što i naš grad od sada nudi mogućnost da pomoću aplikacija kojima se služimo, poput Vibera, može da se na jednostavan i lak način da se dođe do odgovora na određena pitanja iz oblasti rada Gradske uprave - naglasila je Velebit.

Sombor i Šabac su prvi gradovi u Srbiji koji dobijaju svog virtuelnog asistenta, a ova inovacija realizovana je putem projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ, SAGA, NALED, Privredna Komora Republike Srpske i Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u okviru programa „develoPPP“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). pored Sombora i Šapca, četbot asistente u okviru projekta dobiće i Bijeljina i Laktaši, dve lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

izvor:dnevnik.rs

 

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...