utorak, 28 septembar 2021 09:18

Zaštitnik građana kontroliše EPS zbog penzionera iz Sombora koji je dve godine bez struje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada Elektroprivrede Srbije, jer već dve godine ne isporučuje struju penzioneru iz Sombora zbog pogrešno obračunatog duga.
Zaštitnik građana kontroliše EPS zbog penzionera iz Sombora koji je dve godine bez struje
Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je na sopstvenu inicijativu pokrenuo postupak protiv EPS-a nakon saznanja iz medija o ovom slučaju.

Naime, u sudskom postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom u Somboru sudski veštak podneo je nalaz i mišljenje kojim je ustanovljeno da je u spornom periodu penzioner mogao potrošiti električnu energiju u mnogo manjoj vrednosti, ali mu ni nakon toga nije obnovljena isporuka struje iako je to više puta zahtevao.

Zaštitnik građana traži od EPS-a da ga u roku od 15 dana obavesti kada je penzioneru iz Sombora obustavljena isporuka električne energije, koliko je iznosio njegov dug u momentu obustave, da li su tačni navodi da je sudski veštak našao da je vrednost utrošene struje znatno niža, te da li je nakon toga Elektroprivreda nastavila da isporučuje struju u tom slučaju.

EPS: Poštovali smo zakon

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je u potpunosti poštovala zakon u slučaju penzionera iz Sombora, zbog kojeg je zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole.

"U slučaju Nenada Ružića iz Sombora, Elektroprivreda Srbije je u potpunosti poštovala zakone i propise, on nema status energetski ugroženog kupca kojim se sprečava isključenje, a sud je rešenjem iz jula 2021. odbio njegov zahtev da se ponovo priključi na distributivnu mrežu", navodi se u saopštenju EPS-a.

EPS dodaje da je korisniku isporučio ispravne račune i da je snabdevanje električnom energijom obustavljeno još u julu 2019. godine zbog dospelih dugovanja, a ne pred zimu, kako tvrdi Ružić. Posle upozorenja i zakonskih rokova, pokrenuta je prinudna naplata duga preko izvršitelja, na koju se Ružić žalio sudu i taj postupak je još u toku, dodaju iz EPS-a.

"Činjenicu da su Ružiću isporučeni ispravni računi za stvarno utrošenu električnu energiju potvrđuje tip brojila koje poseduje i koje svakog prvog u mesecu u memoriju beleži stanje više i niže tarife. Posle žalbe Ružića u aprilu 2019. na februarski račun za električnu energiju i zahteva da se potrošnja raspodeli na mesece u kojima nije bilo očitavanja, urađena je kontrola", navode iz EPS-a.

Dodaju da je uvidom u izveštaje sa očitavanja, načinjene prilikom redovnih ciklusa očitavanja, za neočitani period utvrđeno da nije bio moguć pristup brojilu zbog zaključanog objekta. Kupcu su ostavljena obaveštenja o pokušaju očitavanja uz molbu da stanje brojila javi nadležnoj distribuciji, ali on to nije uradio, dodaju iz EPS-a.

"Vanrednom kontrolom brojila 24. aprila 2019. utvrđeno da je brojilo ispravno, očitano je stanje iz memorije brojila i utrošak električne energije obračunat po periodima tačno onako kako je energija utrošena i kako je zabeleženo u memoriji brojila. Zatim su preduzeti svi propisima predviđeni koraci. Upozorenje pred obustavu isporuke električne energije je izdato 18.juna 2019. godine zbog neizmerenih dospelih dugovanja", dodaje se u saopštenju.

Kako dug nije izmiren u zadatom roku od 30 dana, izdat je nalog za obustavu isporuke električne energije, a isporuka električne energije obustavljena je 25. jula 2019. godine, obrazlažu dalje iz EPS-a.

"Pošto od 15. januara 2019. godine nije bilo nijedne uplate za potrošenu električnu energiju, 3. septembra 2019. godine je izdata opomena pred podnošenje predloga za izvršenje s rokom plaćanja 16. 9. 2019. godine, a kako dug nije izmiren u roku pokrenut je postupak prinudne naplate preko izvršitelja", preciziraju iz EPS-a.

Iz tog javnog preduzeća još podsećaju da status energetski ugroženog kupca dodeljuje institucija zadužena za pitanja socijalne zaštite u nadležnoj lokalnoj samoupravi i da Elektroprivreda Srbije nema nikakve veze sa tim postupkom.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.