30 godina od poslednjeg izdanja "Somborskog maratona" na trasi Sombor – Bački Monoštor – Bezdan - Dunav Foto: Ilustracija
ponedeljak, 24 avgust 2020 10:03

30 godina od poslednjeg izdanja "Somborskog maratona" na trasi Sombor – Bački Monoštor – Bezdan - Dunav

Somborski entuzijasti Simo Bogdanović i Marko Vujinović organizuju 1980. godine rekreativnu trku od Sombora do Bezdana u dužini od 24 kilometra. Sa njima su ovaj tada, pionirski poduhvat, istrčali još i Sveta Kunić i Gabor Vidaković. Pobedio je Marko Vujinović, kao i sledeće dve godine. Bio je ovo prvi ''Somborski maraton'' nekad iskra trčanja, a danas najsatrija ulična trka i polumaraton u Srbiji. Nešto čime se ovaj grad ponosi.
Njima se 1982. godine, kad je ispred Gradskog muzeja startovalo šest trkača, priključio Milenko Popić koje je animirao maratonce i van Sombora da učestvuju u trci. Milenko je uneo svest o ugledu i značaju ovog maratona i sa Simom Bogdanovićem nastavio organizaciju trke uz stalnu podršku zaposlenih u Opštinskom savezu za sportsku rekreaciju i vaspitanje „Partizan”. Na Milenkov predlog usvojena je trasa Sombor – Strilić – Majevica – Bački Monoštor – Bezdan – Dunav, u dužini od 27 kilometara.

Na ''Ćelavom trgu'', 12. maja 1984. godine, startovalo je već 40 maratonaca. Tada se trči u pet starosnih i dve kategorije najmlađih koji trče 15 km do Bačkog Monoštora. Od 1985. trka ''Somborskog maratona'' upisana je u kalendaru Programa jugoslovenskih atletskih manifestacija AK „Veteran” iz Beograda, gde su navedene sve značajnije trke u zemlji, a u trci već učestvuje 82 takmičara iz 9 klubova.

Zbog ratnih okolnosti, od 1992. godine se trka skraćuje na 21,1 km i dvosmerna je sa startom i ciljem na istom mestu na Glavnoj ulici, ispred kuće Laze Kostića i Robne kuće „Beograd”. Samom svojom dužinom menja i naziv u ''Somborski polumaraton'' koji je na svoje jubilarno 40. izdanje koje je održano 19. maja 2019. godine okupio više od hiljadu trkača iz desetak trkča i tako postao jedna od najvećih trka u našoj državi što je nešto što njeni osnivači početkom osamdestih godina nisu mogli ni da naslute. Ove godine po prvi put u svojoj dugogodišnjoj istoriji nije održan ''Somborski polumaraton'' koji je otkazan zbog epidemije korona virusa.
Atletsko rekreativni klub ''Somaraton'' Sombor će u nedelju 30. avgusta od 8h sa startom na Trgu Svetog Đorđa da obeleži tačno 30. godina od zadnjeg izdanja ''Somborskog maratona'' na trasi Sombor – Strilić – Majevica – Bački Monoštor – Bezdan – Dunav, u dužini od 27 kilometara.

Zajedničkim treningom somaratonci će preći legendarnu trasu, a očekuje se da među starterima budu i dva trkača koji su pre 30 godina trčali zadnje izdanje trke po ovoj trasi: Boško Jerković i Arpad Šarkezi.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.