Više novca za sport u somborskom budžetu Više novca za sport u somborskom budžetu
sreda, 23 decembar 2020 06:42

Više novca za sport u somborskom budžetu

Pandemija koronavirusa uzeće danak kada je u pitanju buyet za sledeću godinu, moglo se čuti na jučerašnjem zasedanju ovdašnje gradske Skupštine, pošto su prihodi za 2021. godinu planirani su na nivou od 3,448 milijarde dinara, što je za 276 miliona dinara manje u odnosu na lanjski plan gradske kase, odnosno 1,1 miliona evra u poređenju sa rebalansom iz oktobra.

Ovo je bila samo jedna od 20 tačaka dnevnog reda jučerašnjeg zasedanja Skupštine grada, po svemu sudeći ujedno i poslednjeg u ovoj godini.

U nedostatku opozicionih glasova, sa izuzetkom povremenih kritičkih tonova odborničke grupe „Metla“, odbornička većina izabrana s liste Srpske napredne stranke, vrlo brzo je usvojila predlog buyeta za narednu godinu kao i kadrovski plan Gradske uprave u svetlu očekivanog ukidanja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, prema kojem bi svoje stalno radno mesto u ovdašnjoj administraciji trebalo da dobiju dodatna 52 službenika. Usvojene su i sve ostale predložene odluke, kao i programi poslovanja javnih komunalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Sombor.

Buyet grada za narednu godinu planira se sa deficitom od šest miliona dinara, pošto se tekući prihodi i primanja predviđaju u iznosu od 3.448.110.000 dinara, dok je strana rashoda i izdataka izračunata na 3,454 milijardi dinara. Kako je navedeno u rashodnoj strani, najviše novca biće usmereno za stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje (458,47 miliona), potom komunalne delatnosti - 423,2, te lokalni ekonomski razvoj - 297 miliona dinara, što je za 70 miliona više nego lane.

Nepunih 590 miliona dinara će naredne godine biti opredeljeno za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Planirano je da na ime socijalne i dečije zaštite bude izdvojeno 205,5 miliona dinara, što je za gotovo 50.000 evra manje nego što je to bilo predviđeno rebalansom u ovoj goidni, s tim da se nešto više novca, bezmalo 21 milion dinara, usmerava za potrebe Narodne kuhinje. Troškovi opšte usluge lokalne samouprave i političkog sistema planirani su na nivou od preko 520 miliona dinara, dok će Gradsko veće za funkcionisanje na raspolaganju imati nepun milion dinara više nego u 2020.

Prema usvojenoj odluci o buyetu, za kulturu će biti izdvojeno oko 302 miliona dinara, pošto su buyeti Biblioteke i Pozorišta ostali na lanjskom nivou, dok će izdvajanja za Kulturni centar „Laza Kostić“, Gradski Muzej i Istorijski arhiv biti umanjena za 13, pet i jedan milion dinara. S druge strane, više novca je opredeljeno za udruženja u oblasti sporta, pa se tako za potrebe finansiranja klubova planira 47 miliona dinara, kao i tri miliona za stipendije sportista. Podrška školskom i predškolskom sportu će biti uvećana na 12 miliona dinara.

Šest miliona evra za javnu rasvetu
Pažnju javnosti privukla je odluka odbornika o projektu javno-privatnog partnerstva za javno osvetljenje čija se vrednost procenjuje na šest miliona evra. Reč je o zameni postojećih svetiljki javnog osvetljenja energetski efikasnim LED svetiljkama, radi smanjenja troškova i uštede na struji od 72 odsto, te smanjenoj emisiji ugljen-dioksida. Računa se, naime, da će se ukupni troškovi ovog ulaganja vratiti kroz postignute uštede. Tokom 12 godina iz gradskog buyeta će se privatnom partneru isplaćivati naknada od 4.889.910 evra bez pdv-a ili oko 550.000 evra godišnje, u šta su uračunati i troškovi održavanja sistema.

Predloženim projektom javno-privatnog partnerstva predviđa se trajanje led svetiljki i dioda od 100.000 sati, odnosno 20 godina. Predviđeno je da se sijalice zamene za manje od godinu i po dana.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.