Grad Sombor je jedan od prvih gradova u kome će biti biti postavljeni reciklažni kontejneri za staklenu ambalažu Grad Sombor je jedan od prvih gradova u kome će biti biti postavljeni reciklažni kontejneri za staklenu ambalažu
subota, 19 decembar 2020 06:55

Grad Sombor je jedan od prvih gradova u kome će biti biti postavljeni reciklažni kontejneri za staklenu ambalažu

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković danas je učestvovao na regionalnoj onlajn konferenciji na kojoj je predstavljen projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji je pokrenula Nemačka razvojna saradnja – GIZ, u saradnji sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak. Projekat se sprovodi u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i implementiraju ga NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

Gradonačelnik Ratković je ovom prilikom poručio da je obavezujuće za jedan Zeleni grad da učini pionirske korake u domenu zaštite životne sredine.

„Mi smo to učinili 2012. godine i postali smo prvi grad u Srbiji u kom je uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine izgrađen reciklažni centar s dnevnim kapacitetom devet tona u kome se vrši separacija, razvrstavanje različitih vrsta otpada i njegovo pakovanje.

Naše napore u cilju unapređenja i zaštite životne sredine prepoznalo je i nadležno Ministarstvo koje nam je na ovogodišnjem konkursu opredelilo 45 miliona dinara za finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom na deponiji Rančevo u Somboru. Nakon toga, Grad je ishodovao i građevinsku dozvolu za izvođenje radova koji nam predstoje u narednom periodu.

Sve to nas je preporučilo za učesnika u projektu Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu i obezbediće nam postavljanje čak 150 namenskih kontejnera, u samom gradu, u ugostiteljskim objektima, ali i u prigradskim naseljima i naseljenim mestima sa somborske teritorije“ izjavio je gradonačelnik naglasivši da već danas treba da učinimo napor i počnemo da menjamo odnos prema životnoj sredini u sopstvenom dvorištu i vremenom da ga upotpunjujemo i obogaćujemo najrazličitijim aktivnostima koje će za posledicu imati čistiju životnu sredinu i zdravije, bogatije i zadovoljnije društvo.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ se sprovodi u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini sa ciljem da se poveća količina prikupljene i reciklirane staklene ambalaže za 20%. Grad Sombor je odabran u okviru projekta kao jedan od prvih gradova u kome će biti biti postavljeni reciklažni kontejneri za staklenu ambalažu.

Količina reciklirane staklene ambalaže u regionu Zapadnog Balkana još je daleko od nivoa koji propisuje Evropska unija. Dok je cilj članica EU da recikliraju 70% stakla godišnje, u Srbiji ta količina iznosi 44%, u Severnoj Makedoniji 30%, a u Bosni i Hercegovini 12%.

Konferencija je okupila sve partnere na projektu, kao i gradonačelnike pilot opština, koji su zaključili da je presudno napraviti korak ka profitabilnoj kružnoj ekonomiji u regionu. Projekat upravljanja staklenom ambalažom sprovodi se u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom – develoPPP.de koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.