Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću
subota, 05 decembar 2020 06:39

Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksa Šantiću

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa članom Gradskog veća za oblast poljoprivrede Borisom Bulovićem i direktorom JKP „Zelenilo“ Sombor Momirom Miokovićem, obišao je obnovljene vetrozaštitne pojaseve u Čonoplji i Aleksa Šantiću.

Radove na revitalizaciji vetrozaštitnih pojaseva izvelo je JKP „Zelenilo“ Sombor, a zasađeno je ukupno 3,5 km drvoreda topole, 1,5 km u Aleksa Šantiću i 2 km u Čonoplji. Radovi su završeni 3. decembra.

Koristi od vetrozaštitnih pojaseva su višestruke, a između ostalog, štite poljoprivredno zemljište od gubitka humusnog sloja usled eolske erozije, kao i od smanjenja prinosa usled povećane transpiracije i isušivanja zemljišta.
Uklanjanje vetrozaštitnog pojasa nije dozvoljeno. Ukoliko u samom pojasu postoje pojedinačna suva stabla potrebno je obratiti se JP „Vojvodina šume“ Šumsko gazdinstvo „Sombor“ vezano za proceduru oko same seče i prometa drveta.

ozvoljeno je orezivanje grana kao i njihovo sakupljanje i odnošenje ukoliko ugrožavaju saobraćaj i onemogućava obrađivanje susednih parcela, uz nadzor Poljočuvarske službe. Sečenje svog rastinja koje je izašlo zvan granica vetroizaštitnog pojasa i uzurpiralo poljoprivredno zemljište je dozvoljeno, ali je neophodno obratiti se stručnim licima Šumskog gazdinstva „Sombor“ radi dobijanja potrebne dokumentacije.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.