Sombor preuzeo finansiranje Servisa za podršku roditeljstvu Sombor preuzeo finansiranje Servisa za podršku roditeljstvu
subota, 08 avgust 2020 06:12

Sombor preuzeo finansiranje Servisa za podršku roditeljstvu

U nizu brojnih mera koje bi trebale da ne samo zaustave već i preokrenu negativni trend depopulacije u Somboru, od oktobra 2018. godine u okviru gradske organizacije Crvenog krsta u Somboru radi Servis za podršku roditeljstvu, po čemu je ova varoš jedinstvena u Srbiji.

U drugim sredinama slični projekti organizovani su preko udruženja građana ili nevladinih organizacija.

Ovaj poduhvat se do nedavno finansirao najvećim delom iz nacionalnog projekta podrške porodicama i mera populacione politike, da bi od ove godine finansiranje preuzela somborska lokalna samouprava, iz čijeg je gradskog buyeta za poslovanje servisa koji bi trebao da olakša roditeljstvo bilo izdvojeno 2,5 miliona dinara. Suština ovakvog vida podrške mladim, pre svega zaposlenim roditeljima dvoje i više dece, mlađe od 15 godina, je da, potpuno besplatno, u servis donose veš na pranje, sušenje i peglanje. Na njima je samo da u jednom momentu, kada im obaveze i vreme koje provode sa svojim potomstvom to dozvole dođu i odnesu čist i ispeglan veš. Kako kaže sekretar Gradske organizacije somborskog Crvenog krsta Biljana Klipa, osnovni cilj servisa jeste da se olakša zaposlenim roditeljima, kako bi mogli što više vremana da provedu sa svojom decom.

Zaposleni roditelji dvoje i više dece, mlađe od 15 godina, besplatno mogu da donesu u servis veš na pranje, sušenje i peglanje.
-Prvi poziv koji smo realizovali 2018. odziv roditelja je bio odličan , pa je usledio drugi poziv roditeljima da se jave i koriste usluge našeg Servisa za podršku roditeljstvu - kaže Klipa i dodaje da usluge servisa trenutno koristi oko 230 osoba iz grada, kao i pet iz naseljenih mesta sa teritorije grada.- Servis za podršku roditeljstvu funkcioniše svakim radnim danom od sedam do 15 časova, a sve porodice sa decom uzrasta do 15 godine koje žele da koriste ovu vrstu usluge mogu da se jave u Crveni krst svakog radnog dana - pojašnjava Biljana Klipa, sekretarka CK Sombora.

Radnici u servisu se trude na na najbolji način opravdaju poverenje roditelja i da veš bude na vreme opran, ispeglan i spakovan za korišćenje, a koliki se trud ulaže svedoči i to da servis ne prekida rad, naravno uz sve mere zaštite zaposlenih i korisnika usluga, i u uslovima epidemije koronavirusa, koji i u Somboru predstavlja ne samo veliku opasnost po zdravlje stanovništva, već i usložnjava gotovo sve vidove privređivanja i života uopšte.

Srećni kad vide zadovoljne roditelje

Tokom sedam meseci u Servisu je oprano, osušeno i ispeglano skoro 30.000 komada raznog veša, posteljine i ćebadi, a ceo, obiman posao je mogao biti obavljen na zadovoljstvo mnogodetnih porodica zahvaljujući pre svega tome što su na njemu angažovane tri osobe. Jedna od njih je i Jasna Engert, koja radi na peglanju majica i dečje garderobe, ističući da joj nije teško, te da je srećna kad vidi zadovoljne roditelje koji dolaze po čist i ispeglani veš.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

Dr Debora Li, ginekolog, kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer, njih 38 će patiti od umerenog do jako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.