utorak, 22 oktobar 2024 04:54

Irma Lang dobitnica najvišeg gradskog priznanja – Oktobarske nagrade

Povodom 80. godišnjice od kada je Sombor oslobođen u Drugom svetskom ratu, u Velikoj sali zgrade Županije, danas je održana tradicionalna svečana akademija. Tom prilikom, gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, čestitao je sugrađanima praznik i tokom svog obraćanja poručio da Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovana savremena Evropa i svet.

„Osamdeset godina proteklo je od 21. oktobarskog dana 1944. godine, kada su, posle tri i po godine okupacije, u Sombor ušli prvi vojnici prethodnice trupa sovjetske Crvene armije i borci Somborskog partizanskog odreda Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, te su brojnim okupljenim građanima oglasili dolazak slobode. Time je završen dug period obespravljenosti, nesigurnosti i straha za život i imovinu većine naših građana, ali i stradanja svakog ko nije želeo da se povinuje okupatorskom režimu i idejama fašizma. Dan oslobođenja Sombora u Drugom svetskom ratu nije i jedini datum u kome naš grad slavi slobodu. Sa pravom smo ponosni na sve koji nam iz dubine prošlosti šalju poruku slobode, bez obzira da li je reč o 1687, 1749, 1849, 1918. ili 1944. godini. Koliko god vremena prošlo, a 80 godina dugo je razdoblje, moramo da razumemo stvarnu veličinu zla fašizma, kako bismo mogli da cenimo veličinu dela onih koji su, žrtvujući živote, pobedili to zlo. Srbija i danas ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet. Zato, poštovani prijatelji, sećanjima smo okrenuti ka prošlosti koju ne zaboravljamo i koju sa dužnim pijetetom obeležavamo, a mislima i licem ka budućnosti koju oblikujemo kako bismo svom potomstvu stvorili i ostavili okruženje dostojno opšteg civilizacijskog napretka i čoveka kao jedinstvenog društvenog, duhovnog i prirodnog bića, kao meru svega pobrojanog. Grade naš, čestitam ti Dan oslobođenja“, rekao je gradonačelnik Ratković u svom obraćanju.

U prisustvu brojnih gostiju na svečanoj akademiji, uručena je Oktobarska nagrada grada Sombora, kao najviše gradsko priznanje za trajno životno delo. Odlukom Gradskog veća, na predlog Komisije, Oktobarska nagrada za 2024. godinu, pripala je Irmi Lang, za višedecenijski posvećeni rad na području istraživanja, analize i prezentacije života i dela našeg velikog slikara, maestra Milana Konjovića i uspešno vođenje Galerije „Milan Konjović“, čime je dala nemerljiv doprinos afirmaciji Sombora kao nezaobilaznoj tački na mapi ne samo srpske, već i evropske i svetske kulture na čemu joj je Grad Sombor izuzetno zahvalan. Irma Lang je rođena u Apatinu 1943. godine, a Gimnaziju je završila u Somboru. Diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1967. godine, a kao kustos – direktor, radila je pune 42 godine u Galeriji „Milan Konjović“. Kao izuzetan organizator i veliki poznavalac likovne umetnosti i kulture sa zavidnim znanjem nekoliko stranih jezika, uspešno je sarađivala sa mnogim evropskim i svetski priznatim kritičarima, slikarima, književnicima, publicistima, novinarima. Rezultat i uspeh takve saradnje su mnogobrojne autorske izložbe koje je gospođa Lang realizovala u evropskim i svetskim muzejima i galerijama u Rimu, Modeni, Parizu, San Francisku, Budimpešti, Solunu, Pragu i antologijskoj izložbi u Moskvi 1987. godine. Dugogodišnji veoma plodan i uspešan rad kao direktor i kustos Galerije, krunisala je izdavanjem svoje monografije pod nazivom „Konjović izbliza“ i „Katalog radova“ 2010. godine. Ovim kapitalnim monografskim izdanjem Irma Lang je dala značajan doprinos razvoju Muzejske delatnosti i kulture u Srbiji.

Tokom svečanosti, dodeljene su i zahvalnice organizacijama i pojedincima za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine. Zahvalnice su dodeljene Ambasadi Ruske Federacije, SUBNOR-u Sombor, kao i Branku Mutiću, Branku Vukobratoviću i Čedomiru Karasu, članovima mesnih odbora SUBNOR-a u Kljajićevu, Rastini i Staparu.

Proslavu Dana oslobođenja Sombora svojim nastupom uveličao je nastup učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor, a po završetku svečane akademije, sugrađani su mogli da uživaju i u koncertu ansambla „Kozačka kuća“ iz Volgograda, u Narodnom pozorištu, koju je povodom Dana oslobođenja Sombora poklonila Ambasada Ruske Federacije.

Slobodno vreme

Lifestyle

Nakon dugog putovanja, vaš jedini cilj je verovatno da što pre dobijete ključeve svoje hotelske sobe kako biste se odmor...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.