subota, 19 oktobar 2024 04:41

Fotografije Somborke Slavice Menićanin osvojile drugu nagradu na pokrajinskom foto konkursu "ZAŠTO SE (NE) MENJAMO?"

 

Fotografije Slavice Menićanin, predsednice Udruženja za podršku osobama sa autizmom „Maslačak“ Sombor osvojile su drugu nagradu na pokrajinskom foto konkursu "ZAŠTO SE (NE) MENJAMO?", a koji je organizovan u okviru Festivala mentalnog zdravlja. Na ovom konkursu, Slavica je kroz fotografije podelila svoju priču, čiji je glavni akter njen sin Marko, divan šesnaestogodišnji dečak sa autizmom, a koji će, kao i ostale osobe sa poteškoćama u razvoju, na kraju svog školovanja postati nevidljiv za sistem. Slavica je svojim fotografijama još jednom pokušala da skrene pažnju javnosti na problem sa kojim se bore majke dece poput njenog Marka. Donosimo vam njihovu priču:

„Autizam ne boli. Boli ono što nosi sa sobom. A nosi predrasude, poglede, neprihvatanje, sažaljenje, ismevanje, strah, neizvesnost... Vratiću se korak unazad... Svi mi roditelji se nadamo da će nam deca biti srećna, uspešna i zato je mnogo teško kada shvatite da nećete lako da mu prenesete znanje, kako da se za to izbori, nego učite i sebe i njega da ćete ceo život biti njegov glasnogovornik i njegov prozor u svet. Ali život je za nas roditelje dece sa poteškoćama u razvoju vrlo često borbeno polje. Spustim knedlu iz grla u stomak, pronađem skriveni osmeh ljubaznosti i krenem da menjam sistem...deluje nerealno? Da li ću moći? Ovaj put, na kraju sisitema obrazovanja, Marko postaje NEVIDLJIV! Uskoro neće imati ni jednu uslugu podrške kao osoba sa autizmom. Ne zadovoljava krute zahteve za ostvarivanje prava na personalnog asistenta, a ja se kao majka pitam: Da li su ljulja i tablet jedino što je preostalo kao aktivnost jednog tinejdžera u mom gradu, u mojoj Srbiji? Dokle ćemo služiti rigidnim zakonima koji su destruktivni za porodicu? Da li ću morati da napustim posao i ostanem kod kuće sa njim...? Kad god je trebalo - ja sam se menjala. Zašto se ne promeni sistem?“ – pita se Markova majka.

Festival mentalnog zdravlja je zajednica organizacija i ustanova u Novom Sadu i okolini okupljenih oko ideje zalaganja za bolje mentalno zdravlje u društvu. Festival je pokrenuo Institut za javno zdravlje Vojvodine. Čini ga glavna manifestacija koja se dešava uoči 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, kao i različiti događaji i inicijative u toku godine. U okviru ovog festivala organizovan je i nagradni konkurs za foto -priču "ZAŠTO SE (NE) MENJAMO?" na kom su učestvovali Marko i Slavica sa svojom pričom.

Ovim tekstom i sami želimo da pružimo podršku svim roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju, s nadom da će njihove priče uspeti da promene sistem.

Izvor: Radio Apatin

Slobodno vreme

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.