petak, 18 oktobar 2024 03:13

Pedeset godina časopisa za kulturu „Dometi“

Povodom pedeset godina od objavljivanja prvog broja časopisa za kulturu „Dometi“, sinoć je u Svečanoj sali Skupštine grada Sombora, u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, održana tribina na kojoj su govorili bivši urednici časopisa, akademik Miro Vuksanović, Milenko Popić, David Kecman Dako, Saša Radojčić, aktuelni urednik Dragan Babić i direktorica Gradske biblioteke Nataša Turkić.

Prvi broj časopisa objavljen je 17. oktobra, 1974. godine i u kontinuitetu izlazi do danas. U koricama Dometa, tokom pedeset godina, uz redovne rubrike „Datum“, „Susreti“, „Suočavanje“, „Reč“, „Imenik“, „Boja i oblik“, „Čin“, „Baština“, „Spone“ i „Vrednovanja“, objavljene su i posebne tematske sveske posvećene značajnijim jubilejima, znamenitim Somborcima ili događajima u kulturnom životu grada i zemlje.

Gradska biblioteka je ovom prilikom uručila zahvalnice za dugogodišnju podršku izdavanja Časopisa Ministarstvu Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Gradu Somboru.
Događaju su, pored sugrađana, prisustvovali i Lav Grigorije Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinske sekretarke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uroš Buzadžić, pomoćnik gradonačelnika Grada Sombora za oblast kulture i turizma.

Slobodno vreme

Lifestyle

Društvene mreže često promovišu zdravstvene trendove koji se predstavljaju kao revolucionarni, ali naučnici upozoravaju ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.