četvrtak, 17 oktobar 2024 06:03

In memoriam — Pavle Karabasil (Vrbas, 29.12.1968 — Sombor, 15.10.2024)

Dana 15. oktobra 2024. godine, posle duge i teške bolesti, preminuo je naš dragi kolega Pavle Karabasil, kustos etnolog — antroplog i viši konzervator Gradskog muzeja Sombor.

Dana 15. oktobra 2024. godine, posle duge i teške bolesti, preminuo je naš dragi kolega Pavle Karabasil, kustos etnolog — antroplog i viši konzervator Gradskog muzeja Sombor.
Kolega Karabasil je početkom 2000–tih predvodio novi talas u somborskom muzeju, otvoren i dinamičan, inovativan i orijentisan prema digitalnim tehnologijama, hrabar i u celosti okrenut do tada nepoznatim izazovima, što je ovu ustanovu ubrzo uključilo u savremene tokove novog stoleća i milenijuma.

Razvijao se i kao etnolog i kao konzervator, pišući i objavljujući članke vezane za predmete iz zbirki Gradskog muzeja Sombor, učestvujući u nastanku i desetogodišnjem trajanju obnovljenog izdanja Godišnjaka somborskog muzeja, radeći na pripremi i realizaciji gotovo svih štampanih izdanja muzeja i skoro svih izložbi, domaćih i gostujućih, kao nezamenjivi koordinator na zahtevnim koncepcijskim i tehničkim rešenjima.

Ostaće nam u uspomeni, pre svega, kao prijatelj. Teške prilike u našoj struci i tipični put: „korak napred, a dva natrag”, bivali su lakši i lepši zahvaljujući njegovoj urođenoj vedrini i nepobedivom optimizmu. Bio je teško bolestan od 2012. Stizao je sve i bodrio nas kada bismo klonuli pod iskušenjima. Pavle se nije predavao. Zato su, verujemo, najbolji dani naše kuće oni u kojima je bio s nama.

Dragi Pavle, od srca ti hvala na svemu divnom i čudesnom što si nam nesebično i izobilno dao.

Tvoj Gradski muzej Sombor

Slobodno vreme

Lifestyle

Pratioce dr Hasana Galadarija posebno je iznenadio deo u kom objašnjava kako je moguće da vam koža ostane dehidrirana ča...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.