nedelja, 13 oktobar 2024 06:55

Održano „Međunarodno takmičenje najboljih rakija Sombor 2024“

U Skupštinskoj sali u zgradi Županije, danas je održano Međunarodno takmičenje najboljih rakija – Sombor 2024. Takmičenje se održava u organizaciji Grada Sombora, Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravno Okruga, Turističke organizacije Grada, Udruženja organizatora manifestacija „Zapadna Bačka“ i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Ispred Grada Sombora, svečanom otvaranju događaja prisustvovali su gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, koji je tom prilikom pozdravio prisutne i dodao da je ovo jedna nova manifestacija, posvećena najpoznatijem domaćem piću – rakiji, te zamenik gradonačelnika Milan Stakić.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je Sombor dobio jednu novu manifestaciju, koja je posvećena upravo rakiji – piću koje je toliko utkano u našu tradiciju, da ni jedan životni događaj ne može da se zamisli bez nje. Umeće pravljenja rakije, sa jedne strane, zaista jeste jedan vid nauke, ali za onu vrhunsku, mislim, da je potrebna i doza umetnosti. Verujem da među onima koje su predstavljene na prvom Međunarodnom takmičenju najboljih rakija Sombor nije bilo lako odabrati najbolje i da je pred stručnjacima bio izuzetno težak zadatak. Zahvaljujem se organizatorima, ocenjivačima i učesnicima, a ovom prilikom čestitam svima nagrađenima“, izjavio je gradonačelnik Ratković.

Direktor Regionalne privredne komore ZBUO Slobodan Stevančev, poručio je da je tokom dva meseca prikupljen veliki broj uzoraka rakija visokog kvaliteta, te da je cilj da se sledeće godine sama manifestacija učini još boljom i kvalitetnijom.

„Ovo je prva Međunarodna manifestacija ocenjivanja rakija u gradu Somboru. Zadovoljni smo događajem, prikupljanje uzoraka je trajalo dva meseca i preko 199 uzoraka je skupljeno iz Srbije i država regiona. Ovo je jedan putokaz kako da i iduće godine napravimo ovu manifestaciju i da je učinimo još boljom i kvalitetnijom. Zahvaljujem se svim kolegama, organizatorima, privrednicima i sugrađanima koji su doprineli da se ova manifestacija održi kako i dolikuje gradu Somboru“, rekao je Stevančev.

Prisutne goste i učesnike na takmičenju za najbolju rakiju, pozdravili su i Branislav Mamić, sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine i Slavoljub Arsenijević, v.d. podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Međunarodno takmičenje najboljih rakija se održava po prvi put u Somboru, a stručni žiri u sastavu: prof. dr Ninoslav Nikićević, prof. dr Vele V. Tešević i dip. inž. Aleksandra Popović, imao je izuzetno težak zadatak da u konkurenciji od čak 199 prijavljenih uzoraka izabere najbolje u svakoj od ponuđenih kategorija. Za najbolju rakiju takmičenja, proglašena je „Tasina zlatna“, šljivova rakija iz 2010., 2005. i 2002. godine, proizvođača iz Aranđelovca.

Po završetku zvaničnog dela, na glavnoj ulici u Somboru, na više štandova i na tri punkta, sugrađani su imali priliku da degustiraju neku od najboljih rakija.

Slobodno vreme

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.