subota, 05 oktobar 2024 07:44

Kako je Somborka Jovana Lalić spasla život čoveku na letu iz Frankfurta

Koliko je hrabrosti potrebno da nekome spasite život? Koliko pribranosti i spremnosti da pomoću svojih deset prstiju i svog znanja, u avionu, na visini od nekoliko hiljada metara, oživljavate čoveka? Upravo to je učinila dvadesetogodišnja Jovana Lalić iz Sombora. 

Jovana Lalić je kao devojčica osnovnoškolskog uzrasta postala volonter Crvenog krsta u Somboru i tada se prvi put srela sa tehnikama prve pomoći. Naučila je šta znači biti human i šta pomoć znači ljudima, pa je nedugo zatim upisala Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" u Somboru, opšti smer. Jedno vreme je radila u Opštoj bolnici u Somboru, trenutno je nezaposlena. Ipak, stečeno znanje iskoristila je nedavno na najlepši mogući način - spasla je jedan život.

Kada je 17. septembra poletela iz Frankfurta za Beograd, Jovana Lalić iz Sombora nije ni slutila da će na tom letu spasti jedan ljudski život. Drama je počela nedugo nakon poletanja...

"Posle petnaestak minuta videla sam stjuardese koje trče ka repu aviona i dvojicu koji tamo nose trećeg čoveka. U tom momentu javlja se druga stjuardesa i traži nekoga medicinske struke da priđe i pomogne. Ja u tom momentu ne znam šta se dešava sa čovekom. Ustala sam, otišla do repa aviona, predstavila se... One su do tada već postavile elektrode od defibrilatora. Proverila sam puls i disanje čoveka, videla da nije svestan i rekla im da moramo započeti reanimaciju", priča Jovana.

Avion je morao prinudno da sleti u Minhen.

"To smo znale samo stjuadese i ja. Dogovorile smo se da se oslobode mesta u repu aviona, kako bi one sele tamo, a u drugom delu da ostanemo ja i druga stjuardesa. Sedela sam sa desne strane čoveka koji je ležao na podu, a druga stjuardesa je bila s leve strane. Pilot je zahtevao da sedimo i da se vežemo, jer nije smeo da rizikuje još neki život. Sedela sam i otpustila pojas koliko sam mogla i tako sedeći pokušala sam da pomognem što više. Oživljavale smo ga dvadesetak minuta, sve dok ekipa Hitne pomoći nije ušla na aerodromu u Minhenu", kaže Jovana.

Blaga doza straha, fokusiranost i samo jedan cilj pred sobom imala je Jovana u tim trenutcima - da sačuva ljudski živo!

"U Minhenu su ušli lekar, medicinska sestra i tehničar. Stavili su pacijenta na monitoring, uključili infuziju, dali mu neophodne lekove... Lekaru sam objasnila kako je tekla cela drama, a on mi je tada pružio ruku i rekao: 'Čestitam, koleginice, spasli ste jedan život'."

Obuke prve pomoći vrše se tokom čitave godine u prostorijama Crvenog krsta u Somboru, a naredna je zakazana za 23. oktobar, te svi zainteresovani građani mogu da se prijave i nauče tehnike pružanja prve pomoći.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.