ponedeljak, 16 septembar 2024 07:58

Održan 4. istorijsko – književni skup „Sećanjem u vreme buduće“ u Kljajićevu

Povodom negovanja nacionalne memorije i kulture sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, u organizaciji SKUD „Đurđevak“, sinoć je održan istorijsko – književni skup „Sećanjem u vreme buduće“, u Domu kulture „Sava Mrkalj“ u Kljajićevu.

Posle intoniranja srpske himne „Bože Pravde“, u izvođenju hora „Teslini slavuji“, Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Kljajićeva, predsednica organizacionog odbora i pomoćnica gradonačelnika Jovana Miljević, u svom uvodnom obraćanju, pozdravila je prisutne goste, te rekla nešto više o samom događaju.

„Poštovani gosti, poštovani predstavnici grada, dragi sugrađani, u želji da damo svoj doprinos kulturi nacionalnog sećanja, čemu pripada i trajni spomen na srpska stradanja kroz istoriju, priređujemo 4. istorijsko – književni skup, Spomen na srpska stradanja u slavu Svetih srpskih novomučenika Jasenovačkih. Cilj ovog skupa nije da sudimo nekom, niti da tražimo krivce, već nam je namera da sa sebe skinemo generacijski greh ćutanja. Dužnost nam je da se istinom borimo protiv prekrajanja istorije“, izjavila je Miljević.

Prisutnim gostima, obratio se i pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture i turizma, Uroš Buzadžić, koji je izjavio da priča o srpskim stradanjima u Jasenovcu i tokom Drugog svetskog rata nikada neće biti suvišna i da danas, više nego ikad, treba tu priču pričati novim generacijama, kako bi sačuvali sećanje na naše pretke i na sve ono što nam se dešavalo tokom ratnog perioda kada smo kao narod pretrpeli preveliku žrtvu.

Po završetku uvodnog dela programa, tokom promocije Zbornika radova o životu i delu Save Mrkalja, govorili su Milorad Buha i pukovnik Mirko Radaković, koji su predstavili zbornik, nakon čega je usledila beseda „Sećanjem u vreme buduće – Spomen na srpska stradanja Svetih Srpskih Novomučenika Jasenovačkih“, tokom koje je govorio Ilija Kajtez, srpski sociolog, filozof, pedagog, književnik i pukovnik u penziji.

U svečanom programu, učestvovali su hor „Teslini slavuji“ iz OŠ „Nikola Tesla“ i SKUD „Đurđevak“.

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

To ne znači da su loši, već su samo vrlo razgovorljivi i neoprezni, pa će vaše tajne u rekordnom roku saznati svi.   S...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.