subota, 07 septembar 2024 05:02

Realizovani novi projekti participativnog budžetiranja u somborskim srednjim školama

Realizovani su projekti participativnog budžetiranja u srednjim školama za 2024. godinu, a tim povodom, Srednju tehničku školu, Gimnaziju „Veljko Petrović“ i Srednju poljoprivredno – prehrambenu školu u Somboru su posetili zamenik gradonačelnika Milan Stakić, članovi Gradskog veća Sava Dojić i Jasmina Ilić i načelnik Odeljenja za obrazovanje Goran Todorić.

Srednja tehička škola je za ovu godinu nabavila novu CNC mašinu s kojom će u značajnijoj meri doprineti kvalitetnijoj praktičnoj nastavi učenika koji pohađaju smer za rad na ovim mašinama. Zamenik gradonačelnika Milan Stakić, tom prilikom je izjavio da je Sombor prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo projekat participativnog budžetiranja za srednje škole i da je ovim projektom pružena prilika mladim đacima da budu uključeni u razvoj škole u kojoj su nastavili svoje obrazovanje.

„Grad Sombor je i ove godine realizovao projekat participativnog budžetiranja za učenike u srednjim školama. Učenici svih šest srednjih škola imali su priliku da po sopstvenim afinitetima izaberu projekte koji će se realizovati. Za ovu namenu, iz budžeta Grada je izdvojeno 6 miliona dinara, a prva smo lokalna samouprava u Srbiji koja je uvela participativno budžetiranje u oblast srednjih škola“, rekao je zamenik gradonačelnika Milan Stakić.

Direktorica Srednje tehničke škole, Suzana Vukićević, zahvalila se Gradu na kontinuiranoj podršci i ulaganjima, kojima se doprinosi boljim uslovima rada, ali i kvalitetnijem obrazovanju učenika.

„Zahvaljujući Gradu, omogućeno nam je da svake godine na osnovu odabira naših đaka, uradimo nešto novo u našoj školi, ili da nabavimo preko potrebnu opremu za rad. Prethodnih godina smo opremali elektrotehničke radionice, bravarsko zavarivačke i saobraćajne, a ove godine smo nabavili visokokvalitetnu CNC mašinu za mašinsku obradu. Na mašini će raditi preko 100 učenika svake godine čime će iskorišćenost mašine biti potpuna. Zahvaljujem se Gradu Somboru na izdvojenim sredstvima za nabavku jedne ovakve mašine i zahvaljujem se firmi „MBL“ iz Beograda, koja nam je isporučila mašinu u dogovorenim rokovima“, izjavila je direktorica škole Vukićević.

U Gimnaziji „Veljko Petrović“ Sombor, učenici su putem glasanja odabrali da se nastavi sa opremanjem učionica u školi, tako da su u ovoj godini opremljene tri učionice sa novim školskim nameštajem u vidu školskih klupa i stolica.

U Srednjoj poljoprivredeno – prehrambenoj školi je nabavljena računarska oprema, a Srednja medicinska škola „Dr Ružica Rip“ je opremila učionice sa klima uređajima sa sunčane strane zgrade.

Kada je reč o opremanju Srednje ekonomske škole, nabavljena je oprema za kabinet za informatiku, dok je u Srednjoj školi „Sveti Sava“, opremljen kabinet za praktičnu nastavu.

Realizovane projekte participativnog budžetiranja u srednjim školama odabrali su učenici koji su učestvovali u glasanju i na taj način direktno učestvovali u opremanju i uređenju svojih škola.

Slobodno vreme

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.