ponedeljak, 22 jul 2024 05:02

U Somboru obeležene tradicionalne žetelačke svečanosti - Dužionica

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“, juče je u Somboru, predajom hleba od novog žita gradonačelniku Grada Sombora Antoniu Ratkoviću, obeležena tradicionalna žetelačka svečanost Dužionica.

Nakon mise u crkvi Svetog Trojstva, na platou ispred Županije igralo se bandaško kolo u izvedbi ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, nakon čega je grdonačelnik Ratković sa saradnicima upriličio prijem u Skupštinskoj sali u zgradi Županinje.
Zahvalivši se organizatorima ove značajne manifestacije, Ratković je istakao da ova manifestacija neguje dobre i korisne stvari u našoj zajednici, te da čuva običaje i tradiciju, kako Bunjevaca i Hrvata, tako i Somboraca.
„Poštovani bandaši i bandašice, vredni žeteoci, dragi naši gosti i dragi naši Somborci, dobro nam došli. Tradicija naroda je bogata i neiscrpna riznica koju je potrebno negovati, obeležavati, prenositi sa kolena na koleno, te iznova otkrivati, upoznavati i tako sačuvati neprocenjive vrednosti koje čine lepotu duha jednog naroda. Upravo Dužionica je jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se neguje u našem gradu. Ona ima svoju istoriju, bogatstvo i religiju, te predstvlja svu lepotu zajedništva izniklog na tlu vojvođanskih polja. Veoma sam ponosan na sve nas Somborce što danas ovom svetkovinom slavimo međusobno poštovanje, razumevanje i posebnost. Slavimo završetak žetve, slavimo plodnost i njeno obnavljanje, kao sim bol ciklične prirode života. Znao je žetelac da mora podosta kisnuti i vrućina podnositi kako bi svoju porodicu hlebom, kruhom ili kruvom nahranio. Kako god ga nazivali, on ne predstavlja samo od novog žita zamešan i ispečen hleb koji ste nam danas doneli, već izvor nade, pogled u bolje sutra i blagoslov Gradu Somboru do nove žetve. Čestitam vam uspešno završenu ovogodišnju žetvu. Čestitam vam Dužionicu“, rekao je gradonačelnik Antonio Ratković u svom obraćanju.

Uručenju hleba umešanog od novog brašna prisustvovali su Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija i predsednik Udruženja građana „Bunjevačko kolo“, Lav Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, Sava Stambolić, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, Tomica Vuković, predsednik HKUD „Vladimir Nazor“, Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća, kao i predstavnik Hrvatskog konzulata u Republici Srbiji Zdravko Vincelj.

Prijemu učesnika Dužionice prisustvovali su i Jasmina Ilić, članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja i Silard Janković, pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave.

Dužionica se priređuje kao zahvalnica prirodi i Bogu za dobar rod, pre svega pšenice i za ovu priliku se peče hleb od novog žita.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.