sreda, 10 jul 2024 07:08

Somborka Katarina Blažev prvakinja Evrope u krosmintonu

 

Prvu zlatnu medalju za Srbiju na evropskim prvenstvima u krosmintonu osvojila je Katarina Blažev, članica somborskog SBK Speeder.

Ona je trijumfovala u kategoriji juniorki, dok je još troje somborskih takmičara osvojilo medalje na kontinentalnom šampionatu: Uroš Lukač bronzu u kategoriji kadeta, Alida Jerković u kategoriji veteranki i Slobodan Jerković u kategoriji veterana preko sedamdeset godina. Ukupan bilans od četiri osvojene medalje je najuspešniji nastup srpskog tima na velikim takmičenjima, što je Srbiju stavilo na osmo mesto nacija koje su učestvovale. Evropsko prvenstvo u krosmintonu održano je u periodu od 3. do 7. jula u mađarskom gradu Balatonboglaru, na obali Balatona.

Učestvovalo je 250 takmičara u svim uzrasnim kategorijama. Srbiju je predstavljalo sedam takmičara, svi članovi somborskog kluba. Uslovi za igru su donekle bili otežani zbog visokih temperatura i vetra. Najuspešnije nacije su bile Slovačka sa sedam zlatnih medalja i Poljska sa ukupno trideset osvojenih medalja. Katarina je bila treći nosilac na prvenstvu, a do zlatne medalje došla je bez izgubljenog seta. U finalnom meču je savladala Slovenku Tiju Bervar, rezultatom 16:12 i 16:7.

Katarini je ovo bilo prvo Evropsko prvenstvo, a ovo zlato dodaje kolekciji od čak četiri medalje sa svetskih prvenstava. Uroš Lukač je u kategoriji kadeta (U16) bio treći nosilac. U grupnoj fazi ostvario je tri pobede i jedan poraz, te se kao drugi plasirao u četvtfinale. Tada je savladao Poljaka Kochanu u dva seta. U polufinalnom meču je poražen od četvrtog nosioca Oskara Sonika iz Poljske, rezultatom 11:16 i 11:16, te je podelio bronzano odličje. Ovo je Urošu prva medalja na velikim takmičenjima. Alida Jerković je bila četvrti nosilac na prvenstvu u kategoriji veteranki, a već u grupnoj fazi je napravila značajan rezultat. Nakon tri ostvarene pobede, u borbi za prvo mesto u grupi savladala je prvog nosioca, Mađaricu Braun koja je osvajač mnogih odličja na velikim takmičenjima i branilac titule.

Prvo mesto u grupi joj je omogućilo da preskoči razigravanje, a u polufinalnom meču savladala je Poljakinju Schabek rezultatom 16:11 i 17:15. Finale je igrala protiv drugog nosioca, igračice godine za 2023. godinu, Letonke Paegle. Alida je poražena rezultatom 10:16 7:16. Osvojena srebrna medalja je Alidi prva medalja na velikim takmičenjima. Prvu medalju za srpski tim na ovom Evropskom prvenstvu osvojio je veteran Slobodan Jerković prvog takmičarskog dana. On je sa dve pobede i dva poraza zauzeo treće mesto u najstarijoj kategoriji, igrača preko sedamdeset godina. Poražen je od Ukrajinca Tsiukala i branioca titule Poljaka Wincenciaka, dok je savladao Čeha Malika i klupskog rivala Fratrića.

U najmlađoj kategoriji, devojčica do 12 godina, nastupila je sedmogodišnja Milica Jerković i pretrpela dva poraza u grupnoj fazi, te se nije plasirala u završnicu takmičenja.

U kategoriji veterana nastupio je Boris Jerković, koji uprkos statusu jednog od favorita nije uspeo da stigne do same završnice. Nakon četiri pobede u grupnoj fazi i pobede u osmini finala, poražen je u četvrtfinalu od Nemca Klossa, te u konačnom poretku podelio peto mesto. U najstarijoj kategoriji je igrao Josip Fratrić, prvi put na najvećem takmičenju, pretrpeo je četiri poraza u grupnoj fazi i zauzeo peto mesto. Somborski takmičari nastupili su i u kategorijama parova, ali su svi zaustavljeni u četvrtfinalnim mečevima. Pored osvojenih medalja, srpski tim je ostvario jedno zanimljivo postignuće na Evropskom prvenstvu, takmičile su tri generacije porodice Jerković.

Izvor somborsport.org

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.