utorak, 09 jul 2024 05:27

Svečano otvaranje izložbe “Putovanje”, Beatrise Metlić u galeriji somborskog kulturnog centra

 

U utorak, 16. jula, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Putovanje”, Beatrise Metlić, s početkom u 19.30 časova.

Postavka izložbe trajaće do 9. avgusta 2024. godine.

Beatrisa Metlić (1954, Sombor)

Radni vek je provela radeći kao inženjer, a kao penzioner se okrenula umetnosti. Voli da istražuje razlicite medije (papir, staklo, plastika, keramika, žica) i isprobava nove materijale i tehnike.

Izlagala je u Galeriji “Judith Raht” (Mičigen, 2023), Sajmu umetnosti “Old Town” (Čikago, 2024), kao i na Somborskom salonu poslednih nekoliko godina.

Izložba “Putovanje” računa na lepezu interesovanja, te ovakav eklektizam daje punoću i svojevrsnu svestranost njenom iskazu. Tako, ona neometano radi u raznovrsnom umetničkom diskursu, a nakon onog dela života kada se dokazala – privatno i profesionalno. Ono što povezuje ove radove jeste, možda na prvom mestu, i jedna vrsta lakoće, neopterećene moranjima, htenjima, rokovima, pritiscima – to je ona vrsta lakoće koja dolazi sa godinama iskustva, strpljenja, nakon padova i uspona – dolazi onda kada treba.

Neka od Beatrisinih dela inspirisana su, nesumnjivo, prirodom, a stvorene rukama, izmaštane mislima: žičane pletisanke[i] odišu neodoljivim šarmom. Ne smemo zaboraviti da je iza ovih, naizgled, jednostavnih žičanih objekata ostavljeno dana i noći truda, strpljenja, promišljanja – posvećenosti. Stoga, a kako je Beatrisa jednom spomenula, veliku inspiraciju, ne samo kada su ovi radovi u pitanju, već i kada je način i, uopšte, pristup radu u pitanju, pronalazi u američkoj umetnici japanskog porekla Rut Asavi (Ruth Asawa).[ii] Takođe, kada su u pitanju ovi radovi veliku ulogu ima prostor u kome se reprezentuju, kao i tehnički zahtevi, pre svega osvetljenje; time, igra forme sa svetlošću računa na sekundarnu pojavnost: senku koja dalje tvori multufunkcionalnu prostorno-svetlosnu kombinatoriku suptilno ukazujući na panteističko poimanje prostorno-vremenske dimenzije.

Slađana Dragičević Trošić

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.