utorak, 25 jun 2024 07:47

Privrednici iz Republike Srpske u poseti Somboru

Saradnja Republike Srpske i Srbije je snažnija iz godine u godinu, a Srbija je i najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske, što je rezultiralo posetom delegacije privrednika Somboru. Susret predstavnika Regionalne privredne komore Sombor i Područne privredne komore Banjaluka organizovan je sa ciljem povezivanja preduzetnika dveju država, kako bi se ojačale ekonomske veze i stvorili još bolji uslovi za robnu razmenu. 

Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske sa oko 16 odsto ukupne razmene, navode u Područnoj privrednoj komori Banjaluka. Kako bi se unapredio razvoj, Sombor je posetila delegacija 15 poljoprivrednika i kompmanija iz oblasti prerađivačke indstrije Republike Srpske.

"Došli smo da ostvarimo kontakte sa bratskim narodom sa ove strane Drine, kako bismo mogli sarađivati", kaže Radomir Vukelić, direktor Poljoprivredne zadruge "Klekovača" iz Drinića u Republici Srpskoj.

"Očekujemo saradnju, a najviše nas zanimaju sirovine sa ovog područja, budući da se bavimo proizvodnjom stočne hrane", dodaje Dušan Džajić iz Nove Topole u Republici Srpskoj.

"Mi smo najveća BiH fabrika stočne hrane. Na obostrano zadovoljstvo, želja nam je da sarađujemo sa bratskim narodom", kaže Petar Ninić iz Kompanije Rapić iz Gradiške.

"Za sada nemamo baš mnogo kontakata sa firmama iz Republike Srpske, a verujem da se to može poboljšati. Nadam se da ćemo imati prilike za saradnju, jer se bavimo obojenom metalurgijom", kaže Milan Vučković, vlasnik VIP grupe u Somboru.

Za dve privrede važno je poboljšanje konkurentnosti.

"Imamo misiju da radimo na povezivanju privrednika između Republike Srpske i Srbije. Nama je u cilju što bolje umrežavanje, jer ima dosta invetsicija kod nas sa vaše strane", kaže Goran Račić, predsednik Područne privredne komore Banjaluka.

"Republika Srpska ima veliki potencijal, a mi radimo na tome da uvećamo zajedničke ciljeve i privredne potencijale", kaže Predrag Lučić, predsednik parlamenta privrednika za Zapadnobački okrug.

Poslovno povezivanje i umrežavanje privrednih subjekata dva regiona se nastavlja, kao i stvaranje novih uslova za privredni napredak u oblasti prerađivačke industrije.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.