ponedeljak, 27 maj 2024 11:30

Visoka bašta osnovaca iz Kupusine

Učenici Osnovne škole "Jožef Atila" iz Kupusine, sela nadomak Sombora, zajedno sa svojom učiteljicom smislili su jedinstvenu baštu koja se nalazi u dvorištu njihove škole.
Visoka bašta sastoji se od drvenog okvira, koji se nalazi na podlozi od cigala. Takav okvir, obložen najlonom, puni se drvenim grančicama, zatim slamom, pa ide kompost, đubrivo, trava i na kraju zemlja. Bašta je spremna, a omiljeno povrće u ovu bašticu zasadili su učenici Osnovne škole "Jožef Atila "iz Kupusine.

"Najviše volim krastavac, pravimo salatu od njega", kaže učenica Ivet Seke.

"Decu učim da budu vredni i marljivi, da zajedno radimo i stvaramo, da ne bacamo otpatke organskog porekla, jer to možemo da iskoristimo za kvalitetno zemljište iz kog će nići nova biljka", objasnila je Marijana Turkalj, učiteljica u školi "Jožef Atila".

Spanać, crni i beli luk, kupus, šargarepa i paradajz, nalaze se u visokoj bašti kupusinske škole.

"Spanać smo jesenas jeli, svako je ubrao onoliko listova koliko je smatrao da će pojesti, i to je ta snaga zajedničkog projekta. Čak i oni učenici koji kod kuće nisu jeli spanać, ovde su jeli, i zavoleli ga. Neki dan smo izvadili beli luk, pa su ga devojčice očistile i svima jednako podelile", dodala je učiteljica Marijana Turkalj.

Prednost visoke bašte jeste u tome što ne zavisi od postojećeg zemljišta i njegovog kvaliteta, nego, zahvaljujući slojevima grančica, trave i đubriva - učenici mogu sami da naprave idealno zemljište za svoju baštu.

A sve povrće, tvrde oni, ima poseban ukus.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokaz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.