petak, 10 maj 2024 04:45

Međunarodni dan Muzeja – otvaranje izložbe “Geneza” u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor

 

Povodom Međunarodnog dana Muzeja,18. maja, u Velikoj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Geneza”, umetnika Todora M. Stevanovića, s početkom u 19.30 časova.

Todor M. Stevanović slikar i akademik (1937, Zalužnje kod Leskovca) Pored slikarstva bavi se crtežom, grafikom, filmom, keramikom, mozaikom, alternativama slobodnog medija, likovnom kritikom, teorijom umetnosti, filozofijom i književnošću. Samostalno izlaže od 1956, a učestvuje na kolektivnim izložbama od 1962. Akademik Stevanović je predstavljao Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1999. godine. Njegova dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju grada u Beogradu, kao i u muzejima država bivše Jugoslavije, te u Engleskoj, Danskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Švedskoj, Austriji, Rusiji, Kanarskim ostrvima, Australiji, Južnoj Americi, SAD, Kanadi, u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.Član je ULUS-a, UKS-a i redovni član Odeljenja umetnosti SANU.

Radovi sa izložbe “Geneza” u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor vlasništvo su kolekcionara Vojislava R.Vićića.

Galerija će tog dana raditi do 22.00 časa.

“Todor mi je uvek bio uzor, nedostižan uzor, jer njegova dela možete samo da gledate širom otvorenih usta. Za njim ne treba ni trčati, treba gledati i nešto udahnuti, sve šta se može udahnuti.”
Nikola Kusovac, istoričar umetnosti

“Njegova dela jesu odraz naizgled neuhvatljivog i nerazumljivog, sadržanog u čoveku, u društvu, svakom biću i kosmosu, pokušaj da se odgonetne tajna nastajanja i postojanja.”
Ljubica Miljković, istoričar umetnosti

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.