subota, 06 april 2024 08:03

Mirisi i ukusi Sombora: Gastronomska baština Bačke

„Al se nekad dobro jelo” – naslov pesme Đorđa Balaševića, još uvek važi na severu Bačke u Somboru i njegovoj okolini. Ova pitoma varošica koja nudi obilje kulturnih sadržaja (Muzej Sombora, Narodno pozorište Sombor, Galerija Milan Konjović, Županija – slika Bitka kod Sente i dr.) i prirodnih atrakcija (SRP “Gornje Podunavlje” i “Evropski Amazon”) poznata je i po gastronosmskim specijalitetima koji krase ovaj kraj.

Aroma Dunava

Kažu da se najbolji Riblji paprikaš tradicionalno jelo koje se priprema od sveže rečne ribe, pravi na relaciji Sombor – Baja (Madjarska). Riblji paprikaš se priprema u kotliću, na otvorenoj vatri, najčešća riba koja se koristi je šaran ili som, a glavni začin je domaća mlevena paprika iz Bezdana ili Bačkog Monoštora. Ovo jelo karakteriše bogat ukus i aromatična tekstura, a služi se sa domaćom testeninom – rezancima. Zna se da, ukoliko nakon paprikaša “pretekne” rezanaca, isti treba da se pretvore u desert – “nasuvo” sa makom, orasima, rogačem… Riblji paprikaš najbolje prija uz vino, naročito hladni špricer (belo vino sa sodom) i naravno tamburaše.

Panonska sardina

Od “bele” dunavske ribe, alasi od davnina pripremaju posnu deliciju – dimljenu mariniranu ribu u tegli. Za pripremu iste koristi se deverika, babuška, pa i šaran, som i smuđ. Nasoljena i prodimljena riba slaže se u ulje i pasterizuje, što pruža specifičan ukus koji se najbolje kombinuje sa sitnim sirom i crnim lukom.

Tradicionalno sazrevanje u kačici

Somborski sir u kačici je autohtoni proizvod iz Sombora, čuven po svom specifičnom ukusu i kvalitetu. Sir se pravi od kravljeg mleka, a zatim se stavlja u tradicionalnu drvenu kačicu gde sazreva i dobija svoj karakteristični ukus.

 

Pikantni delikates

Lemeški kulen je suhomesnati proizvod poreklom iz Lemeša – Svetozara Miletića, karakterističan po svom pikantnom ukusu i bogatoj aromi. Pravi se od najkvalitetnijeg svinjskog mesa koje se kombinuje sa začinima poput mlevene crvene paprike, luka i bibera, a zatim se suši i dimi na tradicionalan način.

Esencija bačke kuhinje

Bački ručak prerasta u gastronomski brend ovog dela Srbije. Ovaj obrok se sastoji od autentičnih i bogatih jela koja predstavljaju esenciju bačke kuhinje.

Domaća “žuta supa” od više vrsta živine, sa knedlama od džigerice i domaćim flekicama.
Rinflajš (kuvano meso, krompir, šargarepa i zelen iz supe) sa nekoliko vrsta soseva – višnja, paradajz i mirođija.
Pohovano meso sa prilozima (pileći batak sa mlincima u saftu od meda i senfa, ćureće belo meso punjeno dimljenim sirom).
Kolači – vanilice, knedle sa šljivama i štrudla sa makom.


U tom Somboru…

Sombor ima čak i svoju sortu paprike. Paprika Somborka je sorta koja je postala simbol Sombora i šireg bačkog podneblja u Vojvodini. Ova paprika je poznata po svojoj posebnoj aromi i bogatstvu ukusa. Karakteriše je blaga ljutina i sočnost, što je čini idealnom za različite vrste jela. Ova sorta paprike je često korišćena u tradicionalnoj kuhinji ovog područja, posebno u pripremi zimnice.

 Ukusna tradicija

Staparska pita listara je tradicionalno jelo iz Stapara, koje se pravi od tanko razvučenog testa punjenog mešavinom sira, kiselog mleka i jaja. Pita se peče u rerni dok ne postane hrskava i zlatno smeđa, a servira se kao ukusan obrok ili kao prilog uz druge specijalitete.

Doboš torta

Doboš tortu svetu je pre oko 140 godina predstavio poslastičar Jozef Doboš. Doboš torta je danas najpoznatija mađarska poslastica, a za pripremu iste postoji oko 120 recepata. Za Sombor i njegova naseljena mesta koja gravitiraju Mađarskoj, doboš torta je omiljena i nezaobilazna poslastica na svakoj proslavi. Za razliku od one u Mađarskoj, ova ima 12 tankih kora koje se filuju kremom od putera i čokolade, a završnica torte je nezaobilazna glazura od prženog šećera. Za pripremu jedne ovakve torte potrebno je 30 jaja.

Zabunita gibanica

Po legendi je jedna domaćica u pokušaju da napravi klasičnu vojvođansku štrudlu, negde pogrešila, “zabunila se”, te da bi sprečila štetu, improvizovala je i na kraju napravila odličnu novu poslasticu – zabunitu gibanicu. Ovaj kolač se pravi sa orasima, makom, višnjama, sirom… u kombinaciji sa kiselim testom, mnogo je sočniji od klasične štrudle i predstavlja pravi gastronomski užitak.

Probajte ove specijalitete i doživite Sombor, najzeleniji grad Srbije, na jednostavan i isplativ način kupovinom Sombor City Card – Vaše ulaznica za turističke atrakcije i sadržaje.

Izvor: visit-serbia.info

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.