četvrtak, 29 februar 2024 05:58

PANEL - DISKUSIJE HUMANITARNOG UDRUŽENJA NEMACA „GERHARD“ Paralele i sudbine dvaju naroda

U pokušaju da osvetli paralele u sudbinama dva naroda, Podunavskih Švaba koji, ploveći Dunavom u takozvanim ulmskim kutijama u Panonsku niziju dolaze s kraja 18. veka i kolonista koji su naselili Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata, kao i da skrene pažnju javnosti na ulogu novodoseljenih u očuvanju kulturnog nasleđa, Humanitarno udruženje Nemaca „Gerhard” organizuje seriju panel diskusija pod naslovom „Dva lica iste sudbine“.

Kako organizatori naglašavaju, realizacija ovog zanimljivog programa je omogućena uz prijateljsku podršku iz budžeta Vlade SR Nemačke.

Prva diskusija zakazana je za danas od 18 sati u Muzeju Podunavskih Švaba, koji se nalazi u Grašalkovićevoj palati sa ulazom iz Zmaj Jovine ulice. O izazovima i ulozi potomaka kolonista nakon 1945. godine pri nastanku stalne postavke Muzeja Podunavskih Švaba govoriće muzejska savetnica, istoričarka Gradskog muzeja Milka Ljuboja i kustoskinja istoričarka Miroslava Ćaćić.

Naredna panel diskusija zakazana je za sledeći mesec, 21. marta, a o temi, koja nosi naslov „Kulturno nasleđe Podunavskih Švaba u Vojvodini”, govoriće Boris Mašić, autor stalne postavke Crkvenog muzeja Podunavskih Švaba u Apatinu. Serija tribina nastaviće se 25. aprila na temu suživota Podunavskih Švaba sa drugim narodima u Vojvodini, od naseljavanja do Prvog svetskog rata o čemu će govoriti doc. dr Atila Fajfer, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

O socijalnim promenama za vreme svetskih ratova u Vojvodini, 23. maga pričaće prof. dr Mihael Antolović, redovni profesor za modernu istoriju na somborskom Pedagoškom fakultetu Univeryiteta u Novom Sadu, a nakon ove tribine uslediće letnja pauza, da bi preostale panel diskusije bile održane 24. oktobra i 21. novembra.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.