petak, 09 februar 2024 06:03

Izložba „Šetnja Glavnim sokakom” - Kako se somborski glavni sokak menjao kroz vekove

Povodom Dana grada Sombora, u subotu, 17. februara u 11 časova u Muzeju Podunavskih Švaba, depandansu Gradskog muzeja Sombor, biće otvorena izložba „Šetnja Glavnim sokakom”.

Gradski muzej Sombor i Istorijski arhiv Sombor još jednim zajedničkim autorskim poduhvatom istorijskog odeljenja i arhivista predstaviće vam svoja najnovija istraživanja.

Izložba Šetnja Glavnim sokakom istražuje kako je somborski Glavni sokak menjao izgled od 1541. godine i vremena osmanske uprave kada je nastalo centralno gradsko jezgro — Venac, preko perioda ulaska u okvire Habsburške monarhije i sticanja statusa Slobodnog kraljevskog grada nakon čega kreće i uređenje ove ulice, sve do najskorije rekonstrukcije u delu ispred Županije.

Grad koji se diči svojim vekovnim trajanjem i nasleđem iz minulih vremena beleži brojne promene, različita stremljenja i hod u skladu sa vremenom. Tako izrasta prepoznatljivo lice bačkog, a po karakteru evropskog, gradića Sombora sa Glavnim sokakom po sredini venaca, žilom kucavicom svakodnevice somborske u prohujalim i sadašnjem vremenima.

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2024. godine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako ne znate čime biste mogli da obogatite svoju baštu, ovih pet biljaka uvek su dobra ideja Svaki vrt izgleda lepše ka...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.