petak, 09 februar 2024 06:03

Izložba „Šetnja Glavnim sokakom” - Kako se somborski glavni sokak menjao kroz vekove

Povodom Dana grada Sombora, u subotu, 17. februara u 11 časova u Muzeju Podunavskih Švaba, depandansu Gradskog muzeja Sombor, biće otvorena izložba „Šetnja Glavnim sokakom”.

Gradski muzej Sombor i Istorijski arhiv Sombor još jednim zajedničkim autorskim poduhvatom istorijskog odeljenja i arhivista predstaviće vam svoja najnovija istraživanja.

Izložba Šetnja Glavnim sokakom istražuje kako je somborski Glavni sokak menjao izgled od 1541. godine i vremena osmanske uprave kada je nastalo centralno gradsko jezgro — Venac, preko perioda ulaska u okvire Habsburške monarhije i sticanja statusa Slobodnog kraljevskog grada nakon čega kreće i uređenje ove ulice, sve do najskorije rekonstrukcije u delu ispred Županije.

Grad koji se diči svojim vekovnim trajanjem i nasleđem iz minulih vremena beleži brojne promene, različita stremljenja i hod u skladu sa vremenom. Tako izrasta prepoznatljivo lice bačkog, a po karakteru evropskog, gradića Sombora sa Glavnim sokakom po sredini venaca, žilom kucavicom svakodnevice somborske u prohujalim i sadašnjem vremenima.

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2024. godine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.