petak, 09 februar 2024 06:10

U Somboru već deset godina terapijsko plivanje za spas kod problema sa motorikom

Mališanima koji zbog bolesti imaju problema sa motorikom u oporavku pomaže plivanje. Sombor je jedan od gradova u kome program terapijskog plivanja postoji već deset godina. Uz podršku grada, tretman terapijskog plivanja dece sa smetnjama u razvoju, sprovodi Sportsko udruženje adaptivnog plivanja „Anđeli“.

Zbog ozbiljne bolesti Milica ima problem sa motorikom. Pomaže joj u terapiji adaptivno plivanje, na koje je baka Zorka dovodi dva puta nedeljno.

„Pomaže puno i jako voli svog čika Sašu i jedva čeka utorak i četvrtak da dođe kod čika Saše. Opuštena je i motorika joj je mnogo bolja nego što je bila“, kaže Zorka Pajić iz Sombora.

Aleksandra Josić majka je dečaka Lazara, koji redovno dolazi na treninge od oktobra meseca, a ima teškoće u govoru.

„Počeo je da spaja rečenice i mnogo bolje se izražava, i malo još ta hiperaktivnost, ali pomaže i u tome“, istakla je Aleksandra Josić.

Trener adaptivnog plivanja Saša Plavšić po profesiji pravnik, na bazenu pomaže svima kojima je potrebno u ovoj vrsti plivanja. Trener je 36 godina, a 21 godinu radi sa decom koja imaju smetnje u razvoju.

„Ako se počne sa terapijskim plivanjem u predškolskoj dobi, onda može puno da se pomogne. Može da se pomogne u toj meri da prvo prohodaju oni koji su imali problem sa ravnotežom i hodom – prvo proplivaju pa onda prohodaju“, objašnjava Plavšić.

Zbog plutanja tela opterećenje na kičmu je manje, sile na ekstremitete u vodi su drugačije nego na suvom, pa se telo spontano adaptira tim drugačijim pokretima i postaje motorički spretnije.

„Odgovorno tvrdim da brojem dece polaznika sa rezultatima koje postižemo najjači smo u državi, možda čak i u regionu. Izuzetni rezultati, jedino mi je žao što nemamo uslove za više ljudi. Ja sam sam. Jedan roditelj sa mnom radi kao pomoć, treba nam više volontera, više roditelja u vodi. Samo je nebo granica, piše tamo na baneru iza mojih leđa“, naglasio je koordinator terapijskog plivanja.

U Somboru adaptivno plivanje trenutno pohađa 22 dece, od kojih je najviše onih sa poremećajem pažnje. Dosadašnja iskustva govore da je napredak u ovakvom vidu terapije vidan kod svih mališana koji ovde dođu.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.