četvrtak, 08 februar 2024 06:55

Radionica "Modni vremeplov" u Somboru

Muzej Podunavskih Švaba u Somboru organizovao je radionicu "Modni vremeplov" za učenike od prvog do trećeg razreda Srednje škole "Sveti Sava" - odeljenje Tehničar dizajna odeće. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa modom između dva svetska rata, sa načinom izrade haljina i materijalima koji su se tada najčešće koristili.

Široke suknje do pola lista, istaknut struk, večernje haljine luksuzne i romantične sa velikomk dekolteom na leđima i jarke boje, kosa uredno frizirana sa lepim loknama, upravo tako je izgledala moda tridesetih godina 20. veka sa kojom su se upoznali učenici Srednje škole "Sveti Sava" iz Sombora na radionici "Modni vremeplov".

"Između dva rata žene su htele da izgledaju lepo,ali nisu mogle da imaju skupe materijale,snalazile su se sa stvarima koje sui male", rekla je učenica iz Sombora Milica Čegar.

,,Haljine su pratile strukturu tela,Koko Šanel je oslobodila žene korzeta,što je bilo značajno,jer su srednjovekovne haljine bile neudobne", rekla je učenica Anđela Grković.

U kratkom predavanju učenici su slušali o razvoju mode u prvoj polovini 20. veka, modnim trendovima i salonima mode koji su se nalazili na prostoru današnje Bačke.

"U toku dana se nosila sportska elegancija,a uveče večernje haljine romantične i elegantne, a na plažama suknjice. Pantalone su se nosile ponekad i uveče, a nosile su ih najhrabrije žene", rekla je istoričarka Ivana Dekić.

Šezdeset učenika ove škole imali su priliku da pogledaju modne časopise iz 1936. godine i da sami izrade crtež po ugledu na modne trendove tih godina.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.