utorak, 30 januar 2024 05:17

Međunarodni sajam peradarstva održan u Somboru

Sombor je 47. put bio domaćin trodnevne sajamske manifestacije koja je okupila više od pet stotina izlagača i 25.000 eksponata iz Srbije i regiona.

Sombor nastavlja tradiciju jedne od najboljih izložbi u ovom delu jugoistočne Evrope, zajednički je utisak izlagača i sudija na 47. Međunarodnom sajmu peradarstva koji organizuje "Društvo odgajivača sitnih životinja Sombor 1871".

"Za samo dve nedelje od momenta kada smo dobili potvrdu za izložbeni prostor, uspeli smo da pripremimo jednu ovakvu, evropsku manifestaciju. Zaista, tim je bio spreman, za 14 dana uspeli smo da organizujemo manifestaciju kojoj će se diviti, ne samo građani Sombora, nego i cela Srbija", kaže Igor Gromilović, direktor sajma.

"Kada shvatite da tokom nekoliko dana sajam poseti više od 10.000 ljudi, da je tu mnogo eksponata, da su ovo ljudi koji šire pozitivnu energiju i vedar duh, da je mnogima od njih ovo hobi, koji je fantastičan, onda se rodi nada da će problem s prostorom konačno biti rešen, te da će i naredenih godina manifestacija biti na ovako visokom nivou", naglasio je dr Nenad Katanić, pomoćnik minstra poljoprivrede.

"Izložbe su, po mojoj skromnoj oceni, sve bolje. Iako se ovaj hobi susreće sa raznim problemima, što birokratskim, što materijalnim, ipak, određen krug entuzijasta uspeva već godinama da održi ovakvu manifestaciju", kaže Sandar Đorđević, predsednik Asosijacije odgajivača sitnih životinja Republike Srbije.

Priprema šampiona jeste spoj srećnih okolnosti, znanja, nege i ljubavi. ističu odgajivači.

"Posle izleganja treba voditi računa o ishrani, to je najbitnije, adekvatna hrana, vitamini... Kasnije treba voditi računa o mitarenju da bi dobio lepo perje i bio šampion kao ovaj na izložbi", kaže Zvonko Čuvardić, odgajivač egzota.

"Sve je više mladih odgajivača i budućih sudija, odnosno stažista koji nam pomažu prilikom ocenjivanja. Redovno pohađamo seminare i trudimo se da pratimo evropske standarde", istakao je Davor Marković iz Jagodine, sudija i odgajivač kunića.

"Eksponati su kvalitetni. Pratim golubove i primećujem da je kvalitet nešto bolji nego prošle godine. Zastupljene su sve vrste golubova. Izložba je raznovrsna i kao takva zanimljiva je i posetiocima i nama stručnjacima", istakao je Boris Švitek, međunarodni sudija i instruktor iz Republike Hrvatske.

"Interesantno je da je poslednjih godina ekspanzija kada je reč o odgoju autohtonih rasa, dosta je urađeno sa priznavanjem tih rasa na međunarodnom planu, a i ministarstvo poljoprivrede subvenicijama je pomoglo uzgajanje i matičenje autohtonih rasa", kaže Saša Janković, sudija za živinu.

Golubarima su posebnu pažnju privukle autohtone rase, a prikazano je svih pet somborskih autohtonih rasa.

"Somborski autohtoni golub je vrlo kvalitetan. Prilično sam zadovoljan. Vrlo su ujednačeni golubovi, prikazani su najbolji primerci u poslednjih nekoliko godina. Ima dosta kandidata za šampiona", naglasio je Josip Parčetić, sudija za golubove.

Trodnevnu sajamsku izložbu, organizovanu pod pokroviteljstvom grada Sombora, godinama posećuju desetine hiljada posetilaca.

U okviru sajma održani su i Državni šampionat sitnih životinja Srbije, Savezna izložba sportskih golubova pismonoša Srbije i IV Memorijal prim. dr Zoran Parčetić Nona.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.